Alexander De Croo: ‘Encryptie verbieden bij diensten als Whatsapp is de grootste fout die je kan maken’

link-iconMinister van de Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) ziet een beperking van de versleutelde communicatie absoluut niet zitten. “Een verbod op encryptie is de grootste fout die je zou kunnen maken. Ons ganse moderne bestaan, niet enkel onze elektronische communicatie, hangt vast aan encryptie”, zegt De Croo tegen Data News. Hij reageert daarmee op een plan dat de Duitse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken voorstelden om Justitie toegang te geven tot de versleutelde communicatie van terroristen.

Alexander De Croo: “Wanneer je zegt dat er momenten zijn dat encryptie niet mag, weet je niet wat daar de gevolgen van zijn. Encryptie is een van de bouwstenen van onze manier van werken vandaag. Laten we alstublieft daar geen vragen bij stellen. Wat ze [ministers de Maizière en Cazeneuve] bedoelen is: wij vinden dat die soort boodschapsystemen backdoors moeten hebben, maar het maken van een achterdeurtje creëert een gigantisch probleem. Die achterdeur zelf kan natuurlijk dan ook gehackt worden. Ik wil niet dat men zwakheden in communicatiemiddelen gaat inbouwen die iedereen in gevaar brengen.”

En verder: “Sowieso zal er steeds creativiteit zijn om confidentieel te communiceren, desnoods keert men terug naar de codetaal van vroeger. Het probleem vandaag is bovendien niet het gebrek aan informatie. Het probleem is een hooiberg waar je de naald in moet vinden. Het is niet dat wanneer je de hooiberg groter maakt, dat je de naald sneller kunt vinden.”
— bron: datanews, 30/8/2016