VDAB wil surfgedrag van werklozen screenen

Om te controleren of werkzoekenden ­effectief naar werk zoeken, wil de VDAB online bijhouden wie op welke vacatures klikt. Wie niet ­genoeg klikt, dreigt een sanctie te krijgen. “Dit geeft een Big Brother-gevoel”, oordeelt de socialistische vakbond ABVV.

De arbeidsbemiddelingsdienst VDAB is al langer aan het experimenteren met de informatie die hij uit het surfgedrag op zijn website haalt. Tot nog toe met als doel bezoekers beter te bedienen. Maar nu wil de dienst nog een stapje verder gaan. De VDAB wil de gegevens over het surfgedrag ook gebruiken om te controleren of werkzoekenden wel actief genoeg zijn in de zoektocht naar een job. “We zijn daarvoor nu met een experiment bezig”, zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. “Daarin bekijken we op welke manier we klikgedrag kunnen inzetten om het actieve zoekgedrag van een werkzoekende te controleren.” Wie niet actief genoeg is, zou dan voor een gesprek worden uitgenodigd. Een volgende stap zou dan een eventuele sanctie zijn.

Big Brother

De socialistische vakbond is kritisch. “Dit geeft een Big Brother-gevoel”, vindt Caroline Copers, algemeen secretaris van het ABVV. “Ik begrijp dat je online gegevens gebruikt voor een betere dienstverlening, maar die mogen niet voor controle gebruikt worden. Ik zal de zaak omdraaien: mogen die gegevens dan ook gebruikt worden om de werkgevers te controleren? Om na te gaan welke sectoren en bedrijven niet goed scoren in een eerlijke aanwerving op basis van leeftijd en geslacht?”

Ze voegt er aan toe dat dit ook veel risico’s inhoudt. “De groep werkzoekenden die de meeste hulp nodig hebben, is net het minst digitaal. Dit mag ook zeker niet ten koste gaan van persoonlijke gesprekken. Een computer kan niet beoordelen of iemand hard genoeg naar een job zoekt. Dat is een zaak tussen mensen.”

— lees verder bij Het Nieuwsblad