Function creep gaat verder: ANPR-camera’s mogen voortaan betrappen op vijf extra overtredingen

Vanaf 1 juli mag de politie vijf extra overtredingen registreren met de ANPR-camera’s. Ze mogen voortaan chauffeurs betrappen die een kruispunt blokkeren of die een U-bocht maken waar dat verboden is. Ook vrachtwagens die inhalen wanneer dat niet mag, spookrijders op een eenrichtingsweg of wie rijdt op een spitsstrook wordt er uitgeplukt. Daarna stuurt de software de boete automatisch door.

Function creep

Een schoolvoorbeeld van function creep, noemen ze zoiets. Toen het systeem in 2013 werd ingevoerd, was het officieel bedoeld om geseinde voertuigen te spotten – als een instrument om criminaliteit en terreur te bestrijden. Vooral die laatste was en is de perfecte passe-partout om gelijk welke ‘veiligheids’-maatregel er door te drukken. Maar het was toen al te voorspellen dat de camera’s al snel zouden worden ingezet om ook verkeersovertreders te betrappen, onder meer via de trajectcontrole. Sedertdien werden de toepassingen stelselmatig uitgebreid, met dank aan de technologische evolutie. Wat begon als een systeem om misdaad te te bestrijden, is daarmee geëvolueerd naar een systeem om boetes uit te delen. En het einde zal wel nog lang niet in zicht zijn. Iets waar ook Matthias Dobbelaere-Welvaert op Twitter fijntjes op wijst.

Overigens, voor wie graag de cijfertjes kent: in Vlaanderen hangen er momenteel 875 ANPR-camera’s, verspreid over lokale, provinciale, gewest- en autosnelwegen. Ontsnappen aan de 24/7 controlestaat wordt dus wel heel moeilijk.

Niets te vrezen

Om te tonen hoezeer ook zij voorstander zijn van de uitbreiding, schudt verkeersveiligheidsinstituut VIAS een eigen (niet bepaald originele) variant op de dooddoener “Wie niets te verbergen heeft, …” uit haar mouwen. In de versie van VIAS klinkt het dan: “Wie de regels volgt, heeft niets te vrezen.” Dat is dan wel even niet gedacht aan het feit dat ANPR-camera’s in staat zijn om 24/7 alle verplaatsingen van een wagen te monitoren. Ook wij hebben een grondig hekel aan verkeersovertreders, wegpiraten en andere asociale autobestuurders. Maar dit soort surveillance boezemt ons minstens evenveel angst in.

Lees ook: Al uw verplaatsingen zijn verdacht