Brusselse stadstol via anpr-camera’s en smartphone

De geplande stadstol voor wie Brussel binnenrijdt, krijgt vaste vorm. De bedoeling is dat vanaf 2022 op alle wegen in het Brussels Gewest een vaste tol wordt aangerekend per wagen die de hoofdstad binnenrijdt, aangevuld met een extra tarief per kilometer. Uit documenten van de Brusselse administratie die De Tijd kon inkijken, blijkt dat het tolsysteem (dat de naam SmartMove meekrijgt) een half miljard euro zou moeten opbrengen.

Of dit een oplossing voor de verkeersproblematiek zal bieden, is hier geen punt van discussie. Wat wel een punt van discussie zou mogen zijn, is de impact van de heffing op de privacy. Het voorstel is immers om voor de heffing gebruik te maken van het Brusselse netwerk van anpr-camera’s en dit te combineren met smartphone-technologie. Ons lijkt dit nog maar eens het zoveelste voorbeeld van function creep. De Brusselse regering heeft de kritiek overigens al voorzien en biedt daarom alvast een doekje voor het bloeden aan. Er zou namelijk een alternatief van dagpassen komen voor dagjestoeristen, mensen die heel weinig naar Brussel komen of (aha) “automobilisten die wegens hun privacy liever geen gegevens delen via smartphone of gps-bakje”. Moet kunnen? Mja, maar dan wel op voorwaarde dat het een volwaardig alternatief is en niet discriminerend is. Namelijk met evenveel gemak te bekomen en zonder extra kosten dus tegen dezelfde prijs als de getraceerde automobilist ervoor betaalt. Benieuwd of dat het geval zal zijn.