Zweedse politie krijgt boete van 250.000 euro voor gebruik Clearview AI

De Zweedse databeschermingsautoriteit IMY heeft aan de Zweedse politie een boete van 250.000 euro gegeven voor het onrechtmatig gebruik van de software voor gezichtsherkenning van het Amerikaanse bedrijf Clearview AI. Clearview beschikt naar eigen zeggen over een databank met meer dan drie miljard afbeeldingen die het van Facebook, LinkedIn en andere websites en sociale media haalde. Het bedrijf zou ook meer dan 2400 politie- en opsporingsdiensten als klant hebben, vooral in de Verenigde Staten maar ook daarbuiten. Die kunnen foto’s van verdachten vergelijken met de foto’s van Clearview.

Onder die klanten buiten de Verenigde Staten, stond in een gelekte lijst – naast België – ook Zweden. Op basis van die berichtgeving startte de Zweedse databeschermingsautoriteit een onderzoek, waaruit bleek dat de software inderdaad door de Zweedse politie werd gebruikt en dat Zweedse agenten het systeem meerdere keren zonder toestemming hebben gebruikt. Volgens de databeschermingsautoriteit heeft de politie daarbij zijn verplichtingen als dataverwerker bij het gebruik van Clearview AI niet vervuld en daarmee de wet overtreden. Naast de boete van 250.000 euro moet de Zweedse politie ook het personeel trainen zodat persoonlijke data in de toekomst wel volgens de regels wordt verwerkt.

Uit de berichtgeving van Buzzfeed bleek dat ook in België gebruik werd gemaakt van de software van Clearview AI, zonder daarbij te specifiëren door wie. De federale politie zelf ontkende formeel dat ze hiervan gebruik maakte en ook het controleorgaan op de politionele informatie (COC) liet weten dat ze geen weet hadden van gebruikers bij de Belgische politiediensten.

Bron: security.nl