Deurwaarders speelden gegevens van 26.000 automobilisten door aan Brits incassobureau

Het Belgisch deurwaarderskantoor Relias heeft de voorbije jaren mogelijk 26.000 keer de persoonsgegevens van Belgen doorgegeven aan het Britse incassobureau Euro Parking Collection plc. Een illegale praktijk die opnieuw vraagtekens plaatst bij de controles op het gebruik van de Kruispuntbank.

Belgische deurwaarders hebben toegang tot de Kruispuntbank Voertuigen om te kunnen weten welke auto’s ze in beslag mogen nemen, maar mogen daar niet zomaar opzoekingen in doen. En al helemaal niet om dan persoonsgegevens door te geven tot buiten de Europese Unie. Sinds het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is, mogen Britse instanties alleen nog toegang krijgen tot persoonsgegevens voor strafdossiers en bij ernstige misdrijven.

Dat was nochtans wat er gebeurde. Wie bijvoorbeeld zonder voorafgaande registratie door de lage emissiezone in Londen of over een Britse tolbrug reed, kreeg daarvoor een gepeperde boete thuis bezorgd. Nu blijkt hoe het Britse incassobureau Euro Parking Collection aan die adressen geraakte. Deurwaarderskantoor Relias zocht de persoonsgegevens op via de nummerplaten in de Kruispuntbank en sluisde die door naar het Verenigd Koninkrijk.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft de FOD Mobiliteit nu opdracht gegeven om een strafklacht in te dienen tegen het deurwaarderskantoor. De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders zou ondertussen ook de toegang tot de databank hebben afgesloten voor het betrokken deurwaarderskantoor en ambtshalve een tuchtdossier hebben opgestart tegen het betrokken kantoor.

Meer lezen