Antwerpen wil AI-camera’s inzetten tegen sluikstorters

De stad Antwerpen wil bepaalde camera’s uitrusten met software die een sluikstort herkent. Dat zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) nadat een proefproject in Deurne en Merksem van vorig jaar positief werd beoordeeld. Toch staat de technologie nog niet helemaal op punt, geeft De Wever mee. Toch gaat de stad al een marktbevraging houden waar aanbieders van dergelijke systemen op kunnen intekenen.

Antwerpen startte midden vorig jaar een proefproject op waarbij zogenaamd slimme camera’s werden opgesteld bij ‘hot spots’ voor sluikstorten in de Maantjesteenweg in Merksem en de Tweemontstraat in Deurne. Om te kunnen vergelijken, werden de slimme camera’s, die dankzij zogenaamde ‘moonlight’-technologie ’s nachts hoge beeldmateriaal leveren, náást vaste exemplaren geplaatst.

De resultaten zouden volgens de burgemeester “overwegend positief” zijn, toch wat betreft de tijdswinst. De Wever vermeldt als andere voordelen ook het feit dat de camera’s nummerplaten kunnen herkennen en goed werken op plekken waar weinig licht is. Minpunten zijn er in ieder geval ook. Soms registreerden de camera’s zaken die ze niet zouden mogen registreren. Wie zijn afval te vroeg aanbiedt, wordt ook als sluikstorter aanzien. Een loslopende hond wordt ook als “wandelend zwerfvuil” aanzien. Mensen die dieren voederen komen ook in beeld. En bij wildplassers staat de camera ook stil. nadelen niet onoverkomelijk. Nadelen die op termijn weggewerkt zouden worden.

Over privacy of function creep rept burgemeester De Wever zoals gebruikelijk met geen woord.

Ook in Genk

Eerder liet ook de stad Genk al weten dat het slimme camera’s inzet in de strijd tegen sluikstorten. Het gaat om een proefproject, waarbij een camera, met daarin zogenaamd slimme software, zélf probeert uit te vissen of er op de geregistreerde beelden sprake is van sluikstort.