Liga voor Mensenrechten noemt bijhouden passagiersgegevens ontoelaatbaar

no-pnrDe Liga voor Mensenrechten heeft felle kritiek op de voorstellen om de gegevens van vliegtuigpassagiers bij te houden en te gebruiken voor onderzoek naar terrorisme en andere misdrijven. “België en Europa mogen niet naar Amerikaans model afglijden naar een samenleving waarin de overheid haar eigen burgers op grote schaal wantrouwt en bespiedt en waarin de privacy weinig waard is”, zegt de Liga daags na het bezoek van minister Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan zijn Britse collega Theresa May.

In Londen zag Jambon hoe de Britten een eigen systeem voor de verwerking van passagiersgegevens (PNR, Passenger Name Record) hebben opgezet om terreur aan te pakken. Als er in de Europese Unie geen akkoord gevonden kan worden over een Europees PNR-systeem moet België overwegen op eigen houtje zo’n systeem op te zetten en met andere landen bilaterale akkoorden te sluiten, zei de minister.

Volgens de Liga voor Mensenrechten gaat het om een vorm van datamining, waarbij de passagiersgegevens van alle burgers opgeslagen, geanalyseerd en gedeeld worden. Ze spreekt van een zware schending van de privacy en het vermoeden van onschuld. De Liga zegt dat er al veel andere manieren bestaan om gegevens van potentiële terreurverdachten te verzamelen. “Waarom moet deze massa-surveillance dan nog uitgebreid worden naar onschuldige burgers?”

Bron: De Morgen

Meer over PNR / Passagiersgegevens

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier