Datasporen op reis naar de Verenigde Staten

Wie naar de Verenigde Staten vliegt, steekt ook een digitale grens over. Tientallen instanties en databases verwerken jouw persoonsgegevens om te kijken of je een betrouwbare reiziger bent. Waar gaan die data naartoe? En wat gebeurt ermee? Dimitri Tokmetzis reconstrueerde voor De Correspondent een reis van Amsterdam naar Los Angeles en ontrafelde het informatieweb waar je als reiziger in belandt.

Tokmetzis vertrekt van het waargebeurde verhaal van Erik Pas. Vodafone, de provider van Pas, had een serie ip-adressen overgenomen van een Jordaanse internetprovider. Toen Pas zijn ESTA invulde, leek het daarom alsof hij dat vanuit Jordanië deed. Verdacht, blijkbaar, en reden genoeg voor de air marshalls om Pas op de luchthaven urenlang vast te houden en te verhoren.

Tokmetzis volgt alle datasporen van Erik Pas van boeking tot aankomst in Los Angeles. Hij sprak met deskundigen, kamde tientallen privacy impact assessments van het Department of Homeland Security uit en achterhaalde welke grensdatabases er zijn opgetuigd, welke persoonsgegevens waarvoor worden gebruikt, wie daar toegang toe hebben en hoelang die gegevens bewaard blijven.

Het resultaat is een must read waar PNR, massale gegevensverwerking, geautomatiseerde grenscontroles, het verlies van rechtszekerheid, algorithmic citizenship, gedragsherkenning, enzovoort uitmonden in een flinke portie veiligheidstheater.

Dit gebeurt er allemaal achter de schermen als je naar de VS vliegt

airport-surveillance-database

Meer over PNR / Passagiersgegevens

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.