Opslag passagiersgegevens is winst voor terroristen

no-pnrDe opslag van passagiersgegevens (PNR) zoals het Europees Parlement wil, is winst voor terroristen, zo stelt Sophie in’t Veld, fractievoorzitter van D66 in het Europees Parlement. Volgens In’t Veld grepen voorstanders van het systeem het recente Thalys-incident aan om weer te pleiten voor de massale opslag van alle reisgegevens.

“Ze bedriegen daarmee de publieke opinie door te stellen dat met al die gegevens terroristen geïdentificeerd kunnen worden en dat aanslagen kunnen worden voorkomen met een druk op de knop. Maar dat is fictie. Met spookverhalen en bangmakerij worden we overgehaald onze vrijheid op te geven. Daarbij wint alleen de terrorist die onze open en vrije samenleving zo succesvol ondermijnt.”

In’t Veld wijst erop dat de noodzaak van grootschalige opslag van passagiersgegevens nog altijd niet is aangetoond. “D66 heeft herhaaldelijk gevraagd om daadwerkelijk bewijs daarvan maar de Europese Commissie en lidstaten komen nog altijd niet met een serieus antwoord. Daarmee ontbeert het systeem een gedegen onderbouwing.” Een ander kritiekpunt zijn de kosten van een dergelijk systeem en dat het uiteindelijk schijnveiligheid oplevert. — Lees verder bij Dutch Cowboys, 3/9/2015

Meer over PNR / Passagiersgegevens

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier