EU-ministers willen passagiersdata snel gaan opslaan

Zoals te verwachten en te voorzien (en vooral te vrezen) was.

link-iconDe Europese ministers van Justitie willen in de strijd tegen terrorisme dat de passagiersgegevens van iedereen die van en naar de EU vliegt op korte termijn worden opgeslagen en uitgewisseld, zo hebben ze in een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht.
De ministers willen het Europees Passagiersnamen Register (EU PNR) in april als noodmaatregel doorvoeren. Hierbij worden allerlei gegevens van passagiers opgeslagen, die vervolgens kunnen worden gedeeld. Volgens voorstanders is het een belangrijke maatregel in de bestrijding van terrorisme en criminaliteit. — Bron: security.nl, 25/3/2016

Quod non

no-pnrEerder liet Sophie in’t Veld, fractievoorzitter van D66 in het Europees Parlement, weten dat de opslag van passagiersgegevens juist winst voor terroristen is. “Ze bedriegen daarmee de publieke opinie door te stellen dat met al die gegevens terroristen geïdentificeerd kunnen worden en dat aanslagen kunnen worden voorkomen met een druk op de knop. Maar dat is fictie. Deze deal kent alleen maar verliezers. De Europese burger levert op elk vlak in; op vrijheid en rechten zonder daar veiligheid voor terug te krijgen” — Lees meer hier, hier en hier.

De Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) waarschuwde vorig jaar ook al voor het onrechtmatig en op grote schaal verzamelen van passagiersgegevens. “Volgens de beschikbare informatie zijn er geen redenen die de noodzaak van het standaard verzamelen van gigantische hoeveelheden data van miljoenen reizigers rechtvaardigen.” — Lees meer hier.

Meer over PNR / Passagiersgegevens

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier