Europees Parlement heeft verdrag op passagiersgegevens goedgekeurd

Vorige week donderdag was een zwarte dag voor onze burgerrechten. Die dag (19 april 2012) keurde het Europees Parlement de overeenkomst op de Passengers Name Records (PNR) goed. Door die beslissing staat het licht op groen voor de overdracht van passagiersgegevens aan de VS.

Het verdrag houdt in dat luchtvaartmaatschappijen verplicht zijn informatie over onder meer de geboortedatum en het creditcardnummer van alle passagiers van en naar de VS door te geven. Ook maaltijdvoorkeuren tijdens de vlucht zullen worden uitgewisseld.

Het akkoord zou zogezegd een verbeterde versie moeten zijn van overeenkomsten die dateren uit 2004 en 2007, maar op cruciale punten is er nauwelijks iets veranderd. Europarlementslid Sophie in ’t Veld noemt het akkoord een zware klap voor de burgerlijke vrijheden. Zo mogen de VS de data ook gebruiken voor doeleinden als immigratie en grenscontroles. Ook mag de VS gevoelige informatie gebruiken, zoals medische gegevens of informatie over religie en seksuele geaardheid. Bovendien worden de data voor onbepaalde tijd bewaard, ook al worden ze na 10 tot 15 jaar geanonimiseerd.

Europarlementslid Judith Sargentini vreest ook de profiling. “De Amerikaanse autoriteiten zullen de opgeslagen gegevens gebruiken om mensen op voorhand in verschillende categorieën in te delen. Dat gebeurde al, maar de overeenkomst maakt dat nog makkelijk. Profiling is dus nu een feit.”

Allemaal redenen waarom het akkoord in 2010 al kandidaat was voor een Big Brother Award. Voor wie nog steeds niet zou snappen waarom, hieronder het filmpje dat toen ter introductie gemaakt werd.

https://vimeo.com/12360032

Meer over PNR / Passagiersgegevens

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.