Aanslag op de trein

In een opiniebijdrage voor de Standaard maakt Ewout Depauw nog eens duidelijk hoe onzinnig het invoeren van paspoortcontroles voor internationale treinen is. Je kan zijn bijdrage hier vinden op de website van de Standaard of hieronder lezen.

Aanslag op de trein

Toen Anis Amri op 19 december met een vrachtwagen op de Berlijnse kerstmarkt inreed, pleegde hij een zoveelste aanslag in de rij. Daarna nam hij de trein. Met de eerste actie verwoeste Anis het leven van twaalf mensen en hun families. Maar het lijkt erop dat zijn tweede actie onbedoeld ook verstrekkende gevolgen zal hebben. Een terrorist die de trein neemt, dat vraagt om maatregelen.

Criminelen zijn over het algemeen geen grote fans van het openbaar vervoer. Waarom zouden ze ook? Stations hangen vol bewakingscamera’s, er is altijd politie in de buurt en ‘tijdelijke’ militairen behoren er inmiddels tot het meubilair. Dan is de anonimiteit van de wagen, liefst met valse nummerplaten, toch heel wat comfortabeler. Toch is de regering ervan overtuigd dat terroristen op de trein zo’n plaag geworden zijn dat een bazooka moet worden geladen. Stap 1: paspoortcontroles op Thalys en Eurostar. Hoe het er allemaal precies zal uitzien, weet men nog niet. In symboolpolitiek is de praktische uitwerking nooit prioritair. Maar dat het reizigers tijd gaat kosten, lijkt zeker.

Kunnen terroristen daarna de grens niet meer over? Met de Thalys wordt dat inderdaad lastig, maar in Europa rijden iedere minuut treinen en bussen de grens over. Niet allemaal tegen hoge snelheid, maar ze zijn er wel. Auto’s hebben vrij spel, vooral langs de talloze binnenwegen. Was ik een crimineel, ik zou het wel weten. De terroristen die vanuit Molenbeek moord en brand gingen stichten in Parijs namen niet eerst de Brusselse metro om dan per trein naar Paris-Nord te reizen. Ze zouden wel gek geweest zijn. Ook voor de terroristen die in maart naar de luchthaven van Zaventem gingen, bleek een taxi het handigst. Toch moet de trein vandaag de gevolgen dragen.

Is dat dan allemaal zo erg? Wie niets te verbergen heeft, heeft toch geen last van extra paspoortcontroles? Ministers die het nodig vinden om ter wille van de symboolpolitiek het openbaar vervoer verder aan banden te leggen, maken fundamentele verkeerde keuzes. Dit houdt terroristen niet tegen, maar maakt het openbaar vervoer nog maar eens een beetje onaantrekkelijker. Metro’s en treinen zijn een geliefkoosd doelwit van terreur, niet alleen omdat daarbij grote groepen mensen tegelijk worden geraakt, maar ook omdat stations symbolen zijn van vrijheid en verbondenheid. Met paspoortcontroles voor internationale treinen pleegt de politiek een nieuwe aanslag tegen dat openbaar vervoer. En dat is erg.

Bron: De Standaard 30/1/2017

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier