#veiligheidstheater – Grote controle op lowcostbussen in Antwerpen

Tijdens een controleactie van de federale en Antwerpse politie werden negen internationale lowcostbussen aan de kant gezet. Meer dan honderd politiemensen namen aan de actie deel en politie, douane en de dienst Vreemdelingenzaken controleerden alle chauffeurs, passagiers en bagage. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoopt op die manier in kaart te kunnen brengen wie vanuit het buitenland met zo’n goedkope bus door ons land reist.

De drogredenen voor dit stukje veiligheidstheater zijn gekend: “Uit het verleden blijkt dat allerlei criminele organisaties zulke bussen gebruiken”, zegt Jambon aan Het Laatste Nieuws. “Zonder enige identiteitscontrole en voor slechts een handvol euro’s kan je zo Europa doorkruisen. Drugs- en mensenhandel gebeurt langs deze weg. Inbrekersbendes brengen op deze manier hun buit naar Oost-Europa en jammer genoeg zaten er ook al terroristen op dit soort bussen.” Maar het belang van de actie gaat nog verder, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Het is een sterk signaal dat je ook op een internationale bus kans loopt op een grondige controle”, aldus De Wever. — lees verder bij De Morgen

Zoals al gezegd: dit is niets anders dan veiligheidstheater. Criminelen en terroristen reizen ook met de trein en met de auto. Zullen die dan ook aan willekeurige controles onderworpen worden? En is dit soort totale controle wat we écht willen? Het brengt in ieder geval geen zoden aan de dijk en bezorgt reizigers alleen maar overlast. De enige die echt geraakt wordt, is de minder begoede burger die voor zijn transport aangewezen is op de lowcost busmaatschappijen.

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier