Activisten

Niet iedereen neemt de wildgroei aan bewakingscamera’s, ANPR-camera’s en andere domme of zogenaamd slimme camera’s zomaar for granted. Daarom verzamelen we op deze pagina een aantal kritische stemmen en geven we een paar tips voor privacy-activisten.

Scroll down voor onder meer de cameraspotting (en tips voor een creatieve en geslaagde cameraspotting), de cameramapping, 1984 Action Day en extra een paar video’s.

Cameraspotting

Een cameraspotting is een unieke gelegenheid om de wildgroei van bewakingscamera’s aan te klagen. Het opzet is simpel. Een cameraspotting is een stadsspel, waarbij je in groep (of op je eentje – maar in groep is uiteraard gezelliger) op zoek gaat naar zoveel mogelijk bewakingscamera’s. Je neemt een foto en noteert zoveel mogelijk details over het soort, de plaats, etc van de camera. Daarna upload je alles naar een online kaart waarop we zoveel mogelijk bewakingscamera’s proberen te registreren.

Je mag uiteraard ook meer doen dan enkel maar fotograferen en noteren. Laat je fantasie de vrije loop. Laat een ballon voor de camera hangen, voer een toepasselijk toneelstukje uit, voorzie een camera van (on)gepaste attributen, … De tips hier verderop kunnen alvast voor wat inspiratie zorgen. En vergeet vooral niet om een foto te nemen.

De voorbije cameraspottings:

Bekijk zeker ook ons eigen beknopt en verre van volledig overzicht van bewakingscamera’s per gemeente

Meer cameraspotting in het buitenland:

Een paar tips

DE BALLON die door kunstenaar William Lamson wel heel strategisch de lucht werd ingelaten. Dit is wellicht de meest low-tech manier om een bewakingscamera even van zijn propos te brengen. Of hoe je een onschuldig kinderspelletje kan omzetten in een simpele daad van verzet tegen camerabewaking.

VERKLIK EENS EEN BEWAKINGSCAMERA. Want bijlange niet alle camera’s voldoen aan de wettelijke criteria. Zo moet bijvoorbeeld de aanwezigheid van elke bewakingscamera aangeduid zijn met het gekende pictogram. Het is al snel te zien dat bij verschillende camera’s de verplichte waarschuwing dat u gefilmd wordt, ontbreekt. Hou dat tijdens (en voor en na) de cameraspotting eens extra in het oog en laat ons weten waar de illegale bewakingscamera’s hangen.

PERFORMEN voor het oog van een bewakingscamera. Wat Manu Luksh met Faceless deed, behoort op dit gebied uiteraard tot de absolute top. Zij verfilmde een volledig scenario met behulp van beelden van bewakingscamera’s. Faut le faire.
Maar het mag gerust ook heel wat minder ambitieus. Waarom eens geen dichters of vertellers of dansers of andere woord- of bewegingskunstenaars? Poëten tegen de onttovering van de controlemaatschappij of een gezelschap van surveillance camera dancers? Zo zouden de bewakingscamera’s eindelijk eens iets interessants te zien krijgen.

HET THEATER zoals dat al jaren geleden in de praktijk werd gebracht door de Surveillance Camera Players. Zij adapteerden een aantal klassieke teksten om ze te kunnen spelen voor het oog van een bewakingscamera. Op de foto rechts een beeld uit het stuk Ubu Roi. Een overzicht van hun scripts vind je hier.

BREIEN is niet alleen bedoeld voor huiselijke kring. Tricot Trottoir legt zich toe op stadsbreien en dat levert leuke resultaten op, zeker als er bewakingscamera’s in de buurt zijn. Het is bovendien nog gezellig én gemeenschapsvormend ook.

STOORZENDER SPELEN vereist een ander soort vaardigheden dan breien. Het Oostenrijks collectief Quintessenz slaagde er onder meer in om de beelden van een gesloten cameracircuit te onderscheppen. De beelden werden vervolgens gedecodeerd, opgenomen en terug verzonden, waarbij elke persoon die langs de camera passeerde een rode balk voor de ogen kreeg. Goodbye illusie van beveiligde circuits.

LINKS

1984 action Day

Meer weten? Check 1984actionday.wordpress.com.
Zelf iets ondernomen? Laat het ons weten.

Internationale actiedag tegen camerabewaking en andere surveillance technologieën

“1984 Action Day” is een internationale campagne die georganiseerd wordt rond de periode van de eerste publicatiedatum van George Orwells “1984” boek (8 juni). Het is de bedoeling duidelijk te maken in welke mate de ideeën uit dat boek ondertussen realiteit geworden zijn. De focus ligt op camerabewaking en op de manier waarop onze samenleving hierdoor verandert. Maar ook andere surveillance technologieën worden die dag bekritiseerd.

De campagne wordt gedragen door een groep verontruste burgers en ngo’s die zich zorgen maken over ontwikkelingen als tracking, tracing, gezichtsherkenning, anpr en de koppeling van camerabeelden aan allerhande databanken.

Cameramapping


Activists mapping the range of CCTV cameras between Trafalguar Square and Parliament Square in London to visualise the multiple layers of control in public space.

In verschillende landen liepen de afgelopen jaren initiatieven om bewakingscamera’s in kaart te brengen. Zo goed als altijd ging het over een of andere vorm van crowdmapping. De meeste kaarten zijn al een tijdje niet meer bijgehouden of gewoon offline gehaald. Wellicht de tol van de wildgroei. Om de idee niet verloren te laten gaan, vind je hierna nog een overzichtje. In België hebben de Liga voor Mensenrechten en datapanik samen een tijdje camera’s op de kaart geplaatst. In Nederland had je Reportacam, een initiatief van Sargasso.nl. Ze deden in 2013 iets vergelijkbaar voor ANPR-camera’s. Het resultaat vind je op deze pagina. In Denemarken had je Kamera Spotter (Crowdmapping Denmark’s CCTV cameras). In Duitsland had je de Interaktive Kamerakarte van AK Überwachung en een OpenStreetMap-Projekt in Hannover. De kaart van Videoüberwachung in Jena staat wel nog online. Ook de kaart van Paris sous surveillance is nog steeds te vinden. Net als de Inventaire des caméras de surveillance van BugBrother, Lyon sous surveillance en de kaarten van Rouen en Strasbourg. In Groot-Britannië had je The CCTV Map van London en de Norwich Police/Norwich City Council CCTV Cameras. In Oostenrijk was er het SADprojekt.tv en het Teleschirm für Video- & Kameraüberwachung. In de Verenigde Staten had je onder meer Surveillance cameras eye van Occupy Boston en de Bloomington security camera map.

Extra video

BLIND SPOT

FOOL THE SECURITY CAMERA

MANU LUKSCH /
MAPPING CCTV IN WHITEHALL

Recente artikels