Activisten

Tip 1: De ballon …

 … die door kunstenaar William Lamson wel heel strategisch de lucht werd ingelaten. Dit is wellicht de meest low-tech manier om een bewakingscamera even van zijn propos te brengen. Of hoe je een onschuldig kinderspelletje kan omzetten in een simpele daad van verzet tegen camerabewaking.

Tip 2: Het theater …

… zoals dat al jaren al jaren in de praktijk gebracht wordt door de Surveillance Camera Players. Zij adapteerden een aantal klassieke teksten om ze te kunnen spelen voor het oog van een bewakingscamera. Op de foto rechts een beeld uit het stuk Ubu Roi. Een overzicht van hun scripts vind je hier.

Tip 3: Performen …

… voor het oog van een bewakingscamera. Wat Manu Luksh met Faceless deed, behoort op dit gebied uiteraard tot de absolute top. Zij verfilmde een volledig scenario met behulp van beelden van bewakingscamera’s. Faut le faire.
Maar het mag gerust ook heel wat minder ambitieus. Waarom eens geen dichters of vertellers of dansers of andere woord- of bewegingskunstenaars? Poëten tegen de onttovering van de controlemaatschappij of een gezelschap van surveillance camera dancers? Zo zouden de bewakingscamera’s eindelijk eens iets interessants te zien krijgen.

Tip 4: Verklik eens een bewakingscamera …

… want bijlange niet alle camera’s voldoen aan de wettelijke criteria. Zo moet bijvoorbeeld de aanwezigheid van elke bewakingscamera aangeduid zijn met het gekende pictogram. Het is al snel te zien dat bij verschillende camera’s de verplichte waarschuwing dat u gefilmd wordt, ontbreekt. Hou dat tijdens (en voor en na) de cameraspotting eens extra in het oog en laat ons weten waar de illegale bewakingscamera’s hangen.

Tip 5: Breien …

… is niet alleen bedoeld voor huiselijke kring. Tricot Trottoir legt zich toe op stadsbreien en dat levert leuke resultaten op, zeker als er bewakingscamera’s in de buurt zijn. Het is bovendien nog gezellig én gemeenschapsvormend ook.

Tip 6: Stoorzender spelen …

… vereist een ander soort vaardigheden. Het Oostenrijks collectief Quintessenz slaagde er onder meer in om de beelden van een gesloten cameracircuit te onderscheppen. De beelden werden vervolgens gedecodeerd, opgenomen en terug verzonden, waarbij elke persoon die langs de camera passeerde een rode balk voor de ogen kreeg. Goodbye illusie van beveiligde circuits.

CCTV maps

In verschillende landen lopen ook initiatieven om de wildgroei aan bewakingscamera’s in kaart te brengen. Een paar voorbeelden vind je op deze pagina.

Nog een paar leuke voorbeelden;

Met onder meer:

  • a
  • b
  • c
  • x

CCTV Maps

CCTV maps

In verschillende landen lopen ook initiatieven om de wildgroei aan bewakingscamera’s in kaart te brengen. Een paar voorbeelden vind je op deze pagina.

Nog een paar leuke voorbeelden;