Geslaagde cameraspotting in Brugge

Gepimpte bewakingscamera aan het kantoor van Western Union in de Steenstraat in Brugge. Voor wie zou twijfelen, de sticker leest wel degelijk "George Orwell 1984".

Vorige zondag organiseerden de Liga voor Mensenrechten en datapanik.org voor de vierde keer een cameraspotting en het mag gezegd: het was een zeer geslaagde cameraspotting.  De 15 enthousiaste (en soms prachtig vermomde) camspotters zorgden voor een leuke én leerrijke namiddag.
Alvast twee conclusies: ook Brugge plaatst steeds meer bewakingscamera’s en veel handelszaken waarschuwen hun klanten niet dat ze gefilmd worden.

Er hangen en staan teveel camera’s

Jarenlang heeft de stad Brugge getoond dat het kon met weinig camera’s in de publieke ruimte. Maar ondanks de lage criminaliteitscijfers heeft Brugge sedert vorig jaar het roer omgegooid en resoluut  geopteerd voor meer camera’s. Met de installatie van drie camera’s met geluidsdetectie zorgde de stad zelfs voor een unicum in België. Dat de geluidsdetectie (gelukkig) niet werkt, is dan weer geen unicum maar het verhaal van veel bewakingscamera’s.

Geen idee of de bestuurders zelf geloven dat bewakingscamera’s écht helpen (voor alle duidelijkheid, dat doen ze dus niet) of dat er ergens een bijlage aan een contract met een netwerkinstallateur hing (oh ja, wij kunnen ook nog een paar camera’s leveren). Feit is dat er het laatste jaar opvallend veel bewakingscamera’s bijgekomen zijn in de Brugse binnenstad. Een kwalijke evolutie die nauwelijks verschil maakt voor de misdaad- of overlastcijfers, maar de stad wel een serieuze hap uit de begroting kost. Voor een netwerk van 14 camera’s in de uitgaansbuurt (waaronder de niet-werkende geluidscamera) betaalde de stad alvast 300.000 euro. Dat is enkel de installatiekost, dus zonder onderhoudskosten, zonder upgrades en nieuwe snufjes en zonder de kosten voor het bewaren en bekijken van de beelden mee te rekenen. Het totale plaatje betekent een veelvoud van dat bedrag. Wat nog maar eens duidelijk maakt dat niet alle bedrijfssectoren vandaag in crisis verkeren.

Shopping days

Toevallig waren die zondag ook de meeste winkels in het centrum geopend, waardoor we ook de nieuwste trends in winkelcamera’s konden spotten. Veel Brugse handelszaken hebben 3 of meer bewakingscamera’s in alle vormen, maten en kleuren hangen. Vaak gericht op de inkom en op de kassa, maar evenzeer op de winkelende klanten.

Een beperkte steekproef heeft ons in ieder geval geleerd dat meer dan de helft van die handelszaken geen (wettelijk verplicht) pictogram voorzien heeft. Slechts een minderheid van de winkels is in orde met de camerawet en waarschuwt de klanten dat ze tijdens het winkelen gefilmd worden.

Ook interessant was de spontane reactie van enkele personeelsleden dat de bewakingscamera’s vooral voor henzelf bedoeld zijn, als controlemiddel op hun werk. En gelijk hebben ze. Jammer genoeg.