Bewakingscamera’s in jouw gemeente

Weet wat er je (letterlijk) boven het hoofd hangt!
Hieronder vind je een overzicht van bewakingscamera’s per gemeente. Het overzicht is hoogst onvolledig, wat moeilijk anders kan als je weet dat er volgens de laatste telling van de Privacycommissie (augustus 2017) in België 47.137 sites zijn waar er camera’s hangen. De meest recente cijfers zijn die van het aantal ANPR-camera’s. Daarvan hangen er op 875 plaatsen verspreid over Vlaanderen. Wat we op deze pagina’s in kaart brengen, is dus slechts een fractie. Maar met de gedachte dat alle beetjes helpen, zijn we er toch maar aan begonnen. Alle aanvullingen zijn uiteraard welkom.

Ga naar Brussel / Antwerpen / Gent / of scroll naar beneden voor andere gemeenten in Vlaanderen

pagina update – 15 06 2020
  Naar het volledige dossier Camerabewaking

- A -

Aalst

 • 19/10/2010 – Het stadsbestuur is het eens over de plaatsing van 16 bewakingscamera’s in de centrumstraten. Opzet is dat er in alle belangrijke centrumstraten camerabewaking komt. Het zou gaan om vier camera’s op de Grote Markt, drie op de Hopmarkt, drie aan het Sint-Martensplein, drie aan het Vredeplein, twee op het Statieplein en één in de Lange Zoutstraat. De camera’s zouden een beeld geven van 360° en kunnen inzoomen op gezichten op mensen in mensenmassa’s. Samen goed voor een investering van 745.000 euro. Daarnaast voorziet het voorstel in ANPR-camera’s aan de invalswegen. Hiervoor zijn de Brusselsesteenweg, de Dendermondsesteenweg, de Gentsesteenweg, de Siesegemlaan en de rotonde Haring geselecteerd. Die zijn goed voor een investering van 194.000 euro.
 • OPMERKELIJK – “Omdat één man zich al enkele weken agressief gedraagt tegenover Aalsterse buschauffeurs, beveiligt De Lijn er nu vijf buslijnen met camera’s en extra controleurs. Het gaat om lijn 57 tussen Aalst en Dendermonde en om de vier Aalsterse stadslijnen.” (Nieuwsblad, 24/07/2010)
 • 19/03/2011 – Het stadsbestuur beslist dat er bewakingscamera’s komen in het centrum van de stad. In eerste instantie werd alleen camerabewaking op de Varkensmarkt overwogen maar nu is beslist dat ook de Grote Markt camera’s krijgt. De stad heeft een studiebureau aangesteld dat zal bepalen welke plaatsen het meest aangewezen zijn en welk soort camera best gebruikt wordt. De beelden van de bewakingscamera’s zullen door de politiediensten worden beheerd.
  Citaat schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SP.A): “Uiteraard moeten de regels van de privacy gerespecteerd worden. Dit is geen big brother. Het is niet de bedoeling om de terrasjes te bekijken en te zien wie welk ijsje eet.”
 • 06/07/2012 – bewakingscamera’s in het centrum worden operationeel. Een week later volgen het Vredeplein en de buurt van het station. Half augustus komt er ook op de Varkensmarkt camerabewaking.
  Voormalig hoofdcommissaris Carlos De Troch pleit voor nog meer camerabewaking. Hij denkt aan de Vaartstraat en de Graanmarkt of de omgeving Houtmarkt en Osbroek.
 • 05/01/2013 – permanente camerabewaking tijdens de carnavalsweek
 • 22/04/2015 – Het gemeentebestuur plant vier extra bewakingscamera’s, type “dome”. Van dat type hangen er reeds camera’s op de Hopmarkt en de Grote Markt.
 • OPMERKELIJK – 8/3/2017 – Na een diefstal in het gerechtsgebouw van Aalst blijkt dat de enige bewakingscamera die er hangt een nep-exemplaar is. (Het Laatste Nieuws)
 • 30/10/2017 – Op de gemeenteraad van september werd beslist over te gaan tot de aankoop van vijf verplaatsbare camera’s, inclusief toebehoren. Die camera’s zullen ingezet worden bij milieumisdrijven zoals sluikstorten, overlast in bepaalde regio’s, bij evenementen waar geen andere camera’s voorhanden zijn en bij politionele gerechtelijke acties. De camera’s zullen in 2017 nog operationeel zijn.

Aalter

(inclusief Knesselare)

 • 24/09/2016 – De gemeente beschikt over twee politiewagens met ANPR-camera’s.
 • 16/09/2017 – De gemeente Aalter plaatst in januari volgend jaar op vijf plaatsen in totaal twintig camera’s. Er komen camera’s in het centrum aan de Weibroekdreef, aan het Loveld in de Lotenhullestraat, in Maria-Aalter aan de Wingenestraat, in Poeke aan de Knokstraat en in Lotenhulle aan de Steenweg op Deinze. Het gaat om een investering van zo’n 600.000 euro.
 • 01/05/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
 • 24/05/2018 – Op negen plaatsen in Aalter worden ANPR-camera’s geplaatst. Het gemeentebestuur trekt hiervoor 629.859 euro uit.
  Locaties trajectcontrole: Steenweg op Deinze 156 -> Heirstraat 61; Wingenestraat 6 -> Blekkervijverstraat 47; Weibroekdreef 57 -> Weibroekdreef 125
  Locaties flitscamera’s: Knokstraat 36 en Bellemdorpweg 31
  Locaties nummerplaatherkenning: Watermolenstraat 1

Aarschot

22/06/2011 – De Grote Markt in Aarschot wordt voortaan gefilmd door drie bewakingscamera’s. Het gaat om twee vaste en een beweegbare camera. Die laatste bereikt niet alleen het volledige marktplein, maar ook de aansluitingen van de aangrenzende straten. De twee vaste camera’s moeten vooral de verzinkbare palen, die het verkeersvrije gedeelte van de Grote Markt afsluiten, in de gaten houden.

09/07/2018 – In het station van Aarschot hangen 11 bewakingscamera’s die o.m. de fietsenstallingen in het oog moeten houden. Hiervoor ging de stad een samenwerkingsovereenkomst met de NMBS aan. Aarschot draagt de investeringskost van 40.410 euro voor de bewakingscamera’s. Verder betaalt de stad ook de exploitatiekosten van 571 euro per camera per jaar. De NMBS staat in de voor de plaatsing.

Aartselaar

 • 06/06/2018 – Politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.

Affligem

 • 23/12/2017 – Het gemeentebestuur van Affligem heeft beslist dat er in de gemeente slimme camera’s komen op drie locaties en maakt daarvoor 100.000 euro vrij. Bedoeling is om alles in de loop van 2018 operationeel te hebben. De camera’s zullen deel uitmaken van het cameraschild dat gepland is rond de politiezone TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke).  In Affligem worden ze geplaatst aan de belangrijkste invalswegen: de gewestwegen N208 en de N9. De N208 is de weg aan het op- en afrittencomplex van de E40. Ook aan de spoorwegbrug in de Jan-Baptist Callebautstraat in Teralfene komt een exemplaar te staan. De politiezone had al 600.000 euro voor het cameraschild voorhanden, het Affligemse gemeentebestuur besliste nu om nog eens 100.000 euro te voorzien in de meerjarenplanning.
 • 04/06/2020 – Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke en de politiezone TARL kopen gezamenlijk drie camera’s aan die verplaatst kunnen worden. Het reglement daaromtrent zou in juni klaar moeten zijn, de camera’s vanaf de zomer in gebruik. Op gekende hotspots zullen beugels voorzien worden zodat de camera’s er snel opgehangen kunnen worden, bijvoorbeeld het centrum van Liedekerke of het park van Kruikenburg in Ternat.

Alken

?

Alveringem

 • 20/07/2010 – In het KBC filiaal in Alveringem gaan onbekende daders aan de haal met een bewakingscamera. :-)
 • 20/9/2017 – De politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem en Lo-Reninge) nam gisteren de eerste anonieme politiewagen in gebruik die uitgerust is met een mobiele ANPR-camera. Naast de mobiele camera kocht de politiezone ook twee vaste ANPR-camera’s aan. Die zullen geïnstalleerd worden op de N8 bij de Kraterronde en op de N35 Brugsesteenweg te Veurne.

Antwerpen

incl. Berchem, Berendrecht, Deurne, Lillo, Zandvliet

Stand van zaken juni 2018: het cameranetwerk bestaat uit 502 camera’s, waarvan 345 vaste dome-camera’s. Daarnaast zijn er ook 8 mobiele dome-camera’s en de ANPR-camera’s die het verkeer controleren, o.m. in de voetgangers- en lage emissiezone. Nergens meer in het oog gehouden dan in Antwerpen

 • 09/12/2004 – Het Nieuwsblad schrijft dat steeds meer cafés en restaurants bewakingscamera’s in hun zaak hangen. Klein detail: de meeste camera’s zijn illegaal. Nogal wat eigenaars ‘vergeten’ de camera’s aan te geven bij de Privacycommissie en hangen evenmin de vereiste waarschuwing voor de klanten. Deel van het probleem: stadsbestuur, politie of gerecht treden amper op. En als dat uitzonderlijk wel gebeurt, dan wordt het niet verder opgevolgd. Zoals in het geval van café ’t Keteltje aan de Oudemansstraat vlakbij het Schipperskwartier. Daar worden klanten en personeel door niet minder dan 16 camera’s in het oog gehouden. Daarbovenop hangt er op straat ook 1 camera, die voorbijgangers -inclusief hoerenlopers- filmt. Het stadsbestuur besliste dat die camera weg moest, stapte naar de privacycommissie en kreeg daar gelijk. Tien maanden later hangt de camera er echter nog steeds. (Met Big Brother op café)
  Nog opmerkelijk in het artikel: Een klant in café Boer Van Tienen was de inbreuk op zijn privacy zo beu dat hij één van de toestellen aan diggelen sloeg. Reactie van de cafébaas: “Het is vooral om mijn personeel te controleren.”
 • 02/04/2007 – Het Laatste Nieuws telt minstens 127 bewakingscamera’s die 850 meter van de Meir in Antwerpen overschouwen. Aan bijna elke zaak van de Meir staan er camera’s. De politie overziet de winkelstraat met zes eigen exemplaren. Er staan ook minstens 13 camera’s aan de Wapper, 48 tussen Inno en Frankrijklei. En dan zijn de camera’s aan de Meirbrug, de Boerentoren en de Groenplaats nog niet geteld. – Talk of the Town
 • 13/09/2007 – In het station Antwerpen-Centraal hangen 180 camera’s. De NMBS beschikt over een eigen controlekamer om camerabeelden te verwerken. Het aantal camera’s moet op termijn oplopen tot 289.
 • 28/05/2010 – Het gemeentebestuur installeert camerabewaking op de Ossenmarkt in de studentenbuurt. Vanaf 31 mei is de camera operationeel. De camera is fel gecontesteerd. Studenten proberen beveiligingscamera in Antwerps stadhuis te hangen. Dixit: “Wij voelen ons bekeken en minder vrij” – 22/12/2009
 • 22/05/2012- Dubieuze primeur: Antwerpen rust 3 combi’s uit met een camera. De combicamera’s kosten 25.000 euro per stuk en kunnen doorlopend 360 gradenbeelden doorsturen naar de controlekamer. Ze zullen ingezet worden “bij grote volkstoelopen en manifestaties”. Vooral de omgeving van de Turnhoutsebaan wordt de heimat van de combicamera’s. Bekijk hier foto’s van de persvoorstelling. (22/05/2012)
 • 01/06/2012 – Het netwerk van bewakingscamera’s wordt vanaf augustus uitgebreid met 17 locaties op het Kiel. Ze komen bovenop de 77 bestaande camera’s in Antwerpen-Noord en langs de as Centraal Station-Grote Markt.
 • 20/08/2012 – Het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen gaat z’n scholen extra beveiligen tegen inbraken. Nu hangen er al camera’s in sommige scholen, binnenkort komen er camera’s in alle scholen. Een beveiligingsfirma zal de beelden bekijken en kan ook ingrijpen als het nodig is.
 • 13/11/2013 – Het budget van 900.000 euro dat het Antwerpse stadsbestuur in haar begroting vrijmaakt voor extra cameratoezicht in de stad, zal prioritair worden ingezet in de stationsomgeving met de Joodse buurt en de Diamantwijk. Momenteel hangen er in de drie straten tellende Diamantwijk al camera’s, net zoals onder meer in Borgerhout, Antwerpen-Noord, het Kiel, de studentenwijk en het Schipperskwartier. Het stadsbestuur wil nu echter naar een zo volledig mogelijke dekking van de omgeving van het Centraal Station gaan, met in totaal zowat dertig extra camera’s. Wanneer dat bereikt is, zouden nog andere Antwerpse buurten tijdens deze legislatuur een soortgelijke behandeling krijgen.
 • 18/12/2013Camera’s bieden geen garantie – “Vandaag hangen er in Antwerpen meer dan honderd bewakingscamera’s en bijna allemaal in dezelfde wijken. Maar kaarten tonen heel duidelijk dat het plaatsen van camera’s geen garantie biedt op een wereld zonder criminaliteit. Nergens in Antwerpen staan er zoveel camera’s als in de Stationsbuurt, nergens werden er in oktober 2013 meer criminele feiten gesignaleerd.” – Fatima-Zahra Naimi in StampMedia.
 • 17/11/2014 – Veiligheidscamera’s visienota goedgekeurd
 • 27/11/2014 – Antwerpen test kentekenparkeren uit op vijf parkeerautomaten (hln.be)
 • 28/11/2014 – Het Antwerpse schepencollege zet het licht op groen voor 35 extra bewakingscamera’s. Het gaat om 8 nieuwe camera’s in Borgerhout en een deel van Antwerpen Noord (Kerkstraat, Krugerplein, Jan Borluutplein, Gijsselsstraat) waar nog geen camera’s stonden, om het wegwerken van ‘blinde vlekken’ in bestaande cameragebieden (Consienceplein en Hoogstraat) en om het inzetten van bestaande verkeerscamera’s als bewakingscamera’s (Meirbrug, Suikerrui, Rijnkaai, Provinciestraat, Carnotstraat). (De Morgen) Er hingen al, verspreid over de stad, ruim honderd bewakingscamera’s.
  De locaties van de nieuwe bewakingscamera’s kan je bekijken via onderstaande kaart.
 • 30/11/2014 – De reactie van Groen Antwerpen: Veiligheidscamera’s belangrijker dan investeren in jeugd en preventie? “‘Jaarlijks geeft dit stadsbestuur €900.000 uit aan veiligheidscamera’s. Op die manier hoopt de stad de criminaliteit en de overlast de kop in te drukken. Maar daarbij vergeet ze dat het ondersteunen en versterken van de vele projecten waarin dit stadsbestuur de hakbijl zet net heel wat overlast en criminaliteit zou kunnen voorkomen.”
  Extra: Tot voor kort stonden de locaties van de bewakingscamera’s op de website van stad Antwerpen vermeld in de FAQ Cameratoezicht (pdf). Het ging op 13/11/2013 om 109 camera’s, beheerd door Stad Antwerpen en de lokale politie. Ergens in de loop van 2014 verdween de FAQ blijkbaar van de website. Teken aan de wand?
 • 04/03/2015 – De Antwerpse politie houdt de woning van burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de Herentalsebaan in Deurne 24 uur op 24 in de gaten met hightech bewakingscamera’s. De camera’s zijn er gekomen ter vervanging van de gewapende agenten van de mobiele eenheid, die ondertussen werden teruggetrokken.
 • 22/7/2016 – De Antwerpse politie is gestart met de uitbouw van een enorm netwerk van ANPR-camera’s, die systematisch nummerplaten van voertuigen registreren. Tegen einde 2016 zullen zeventig camera’s operationeel zijn.
  Het hoogtechnologische ANPR-netwerk registreert nu al 250.000 nummerplaten per dag en zal in de toekomst ieder gemotoriseerd voertuig dat zich in de stad verplaatst, in de gaten houden. “Er zal geen enkel voertuig meer de stad in rijden, zonder dat wij het weten”, zegt commissaris Luc De Kock van de Antwerpse lokale politie.
  Het Antwerpse ANPR-netwerk zal uit drie grote kringen van camera’s bestaan. Eén kring rond het Centraal Station en de Diamantbuurt is al een tijdje operationeel en “leest” iedere dag 65.000 nummerplaten. De tweede kring omsluit de volledige stad binnen de Singel en Linkeroever. In totaal gaat het om zeventig camera’s. Die zijn niet alleen “slim”, ze zijn ook duur. Eén camera kost ongeveer 10.000 euro. De totale investeringskost voor de eerste en de tweede ring van ANPR-camera’s bedraagt ongeveer 1,8 miljoen euro. In een derde fase wil de Antwerpse politie nog een derde kring aanleggen, aan de belangrijkste invalswegen aan de rand het stedelijk grondgebied. Dan zouden 150 camera’s operationeel zijn.
 • 1/9/2016 – 48 nieuwe camera’s op komst.
  Tegen eind 2016 komen er 48 nieuwe politiecamera’s in Deurne en Borgerhout extra muros. De 6 camera’s in Borgerhout zullen aansluiten op het ANPR-netwerk dat ter hoogte van de Noordersingel uitgerold zal worden. In Deurne worden, verspreid over het hele district, 41 nieuwe camera’s opgehangen.
  Ook op de Bist in Wilrijk komt een nieuwe camera.
  Met deze beslissing wordt het netwerk nu voor het eerst ook uitgebreid buiten de Ring.
  Als de installatie van deze camera’s en van de 44 camera’s in Oud-Berchem en Antwerpen-Zuid voltooid is, zullen in Antwerpen 308 politiecamera’s hangen. Sinds de huidige legislatuur is het aantal camera’s in de stad bijna verdriedubbeld. Alleen al in 2016 ging er 1,3 miljoen euro naar cameratoezicht in de stad Antwerpen.
  — bron: Gazet van Antwerpen (incl. plannetjes)
 • 05/10/2017 – Tegen eind 2018 wil het stadsbestuur het aantal camera’s in de Antwerpse straten uitbreiden naar 500. Momenteel hangen er 300 camera’s in de straten. Daarmee hangen er drie maal zoveel camera’s als aan het begin van deze legislatuur.
  Een flink deel van de nieuwe camera’s zal in de buitendistricten komen te hangen. Onder meer in Deurne, Merksem en Wilrijk, waar er op de Bist al aanwezig zijn.
 • 12/03/2018 – De Lijn gaat 508 high-tech bewakingscamera’s plaatsen in de premetrostations van Antwerpen. De nieuwe camera’s kosten afgerond 1 miljoen euro. Het gaat om de stations Meir, Groenplaats, Frederik Van Eeden, Diamant, Plantin, Elisabeth, Handel, Schijnpoort en Sport. In premetrostations Astrid en Zegel, en in de evacuatiepremetrostations Carnot, Morkhoven, Drink en Foorplein hangt dit type camera’s al. Ze werken met Full HD-technologie, wat zowel gezichtsherkenning als het volgen van personen in realtime mogelijk maakt. Ook de andere stations krijgen nu die moderne camera-apparatuur. De installatie van de nieuwe camera’s zal ten vroegste in 2019 gebeuren.
  De installatie van de hypermoderne bewakingscamera’s speelt in op de strategie van de Antwerpse politie, die steeds meer gebruik wil maken van camerabewaking in de stad én in de haven. De Antwerpse politie doet momenteel onderzoek naar het gebruik van intelligente camera-toepassingen. Automatische gezichtsherkenning is nog toekomstmuziek, zo klinkt het bij politiewoordvoerder Willem Migom. “Maar we bestuderen momenteel wel de mogelijkheid om filters gebruiken. Als we bijvoorbeeld een verdachte met een rode jas zoeken, dan worden de personen met een rode jas uit de beelden gefilterd.”
 • 16/06/2018 – In een interview met de Gazet van Antwerpen somt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA), de verschillende soorten camera’s op die er in Antwerpen hangen. In totaal bestaat het cameranetwerk uit 502 camera’s, waarvan 345 vaste dome-camera’s. Daarnaast zijn er ook 8 mobiele dome-camera’s die worden ingezet om bijvoorbeeld sluikstort aan te pakken. De stad gebruikt ook ANPR-camera’s die nummerplaten kunnen herkennen om het verkeer te controleren, onder meer in de voetgangers- en lage emissiezone.
  In datzelfde interview maakt Vermant ook duidelijk dat 502 camera’s niet voldoende zijn voor De Wever. Bij het aantreden van De Wever had het stadsbestuur 90 beveiligingscamera’s, ondertussen zijn er het meer dan 500, en de volgende legislatuur wil hij “verder doorgroeien naar duizend camera’s“. [meer lezen]
  Aanleiding voor het interview zijn de twintig bewakingscamera’s die geplaatst worden in Merksem (op de winkelas van de Bredabaan en in het Dokske) en in de Tentoonstellingswijk op het Kiel.
 • 10/06/2020 – Het cameranetwerk van de Antwerpse politie breidt verder uit. Er komen nieuwe bewakingscamera’s op de heraangelegde Noorderleien en de Scheldekaaien. Ook wordt het netwerk van slimme ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning versterkt in de binnenstad, op het Kiel en in Deurne-Noord. De Dageraadplaats, Draaiboomsite, het Jos Verhelstplein en het winkelgebied Huidevettersstraat-Schuttershofstraat krijgen dit jaar nieuwe camera’s. Ook de heraangelegde Scheldekaaien en Leien krijgen nieuwe toestellen. Momenteel zijn er al 426 bewakingscamera’s in Antwerpen.
  Het ANPR-netwerk bestaat uit 108 vaste camera’s. Aan de nieuwe tunnels onder het Operaplein komen nieuwe ANPR-camera’s en ook op het Eilandje en het Schipperskwartier. Ook de dichtbevolkte wijken Antwerpen-Noord, Deurne-Noord en het Kiel krijgen meer camerabewaking.
Foto: iwit

Uitgelicht

Bart De Wever wil in Antwerpen van 500 naar 1000 camera’s gaan

In een interview met de Gazet van Antwerpen somt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA), de verschillende soorten camera’s op die er in Antwerpen hangen. In totaal bestaat...

Nergens meer in het oog gehouden dan in Antwerpen

Mogen we dit nog even slecht nieuws vinden? Ondanks de newspeak van de politiewoordvoerder die de camera's wil gebruiken om mensen met een hartaanval te detecteren. Alsof al die camera's ook...

Antwerpen had even niet gedacht aan privacy bij invoeren lage-emissiezone

Zoals we gisteren al aanhaalden, heeft de Privacycommissie brandhout gemaakt van de manier waarop de stad Antwerpen haar lage-emissiezone (LEZ) wil afdwingen. Ondanks de beetje zurige, gefrustreerde reacties van de betrokken...

Het gaat hard in Antwerpen

Het gaat hard in Antwerpen, toch wat het opbod aan surveillance, controle en repressie betreft. Gisteren liet Bart De Wever weten dat hij er niets op tegen zou hebben als er...

Anzegem

Arendonk

Ardooie

 • 02/12/2008 – Camerabewaking binnen en buiten Jeugdhuis de Komeet in de Prinsendreef. Bij grotere activiteiten wordt er een extra camera voor video-opnames ingehuurd bij de politiezone Tielt. (Nieuwsblad). In het artikel klinkt het plaatsen van de camera’s meer als een dreigement en een straf.
 • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

As

 • 23/06/2020 – Op de site van het station van As werden tien permanente bewakingscamera’s geïnstalleerd. Een mobiele camera zal daarnaast worden ingezet in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. Die kan ook worden ingezet in de gehele gemeente. Hiervoor werkt de gemeente As nauw samen met de politiezone CARMA. Om bezoekers en inwoners te informeren over de aanwezigheid van camera’s, worden informatieborden op de stationssite geplaatst en aan de invalswegen als je de gemeente binnenkomt.

Asse

Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem, Zellik

 • 26/08/2010 – Asse investeert 130.000 euro in een draadloos cameranetwerk dat op dat moment een primeur is voor Vlaanderen. In Asse zelf staan drie camera’s gericht op het Gemeenteplein, één op de vrachtwagenparking naast Syntra en twee aan de werkliedencentrale in Mollem. In Zellik zijn er camera’s op vier plaatsen: de Parasol, het Hergebruikerscentrum, de lagere school en de voetbalsite. Drie van de zeven toestellen in Zellik zijn PTZ-camera’s, die vanop afstand beweegbaar en inzoombaar zijn over 360 graden.
  Aan het voetbalplein aan de Waalborre zijn eveneens camera’s voorzien, ook de nieuwe ondergrondse parking aan de Huinegem wordt aangesloten en een uitbreiding naar de stationsomgeving van Asse wordt overwogen.
  OPMERKELIJK: “De mensen hoeven zich niet ongerust te maken, we gaan niemand in de gaten houden”, aldus korpschef Kurt Tirez van Politiezone Amow.
 • 28/04/2012 – In Asse komt er nog voor de zomer camerabewaking op een twaalf meter hoge paal op het stationsplein. Het gaat om een uitbreiding van het al bestaande gemeentelijke cameranetwerk. Ondertussen staan er ook al camera’s op plaatsen die gevoelig zijn voor sluikstorten (langs de Ponsbeek) of vandalisme.
 • 25/05/2012 – De gemeente besteedt 23.000 euro voor bewakingscamera’s in het Breughelpark (een hoogbouwdorp met 750 appartementen) in Zellik. Er komen ook camera’s aan het station van Asse.
  Op de Boekfosparking (aan het jeugdcentrum) wordt in de zomer een mobiele camera gebruikt. Ook tijdens de Hopduvelfeesten, in september op de Boekfos, wordt die camera gebruikt.

Assenede

 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

Avelgem

- B -

Baarle-Hertog

 • Baarle-Hertog maakt deel uit van de politiezone regio Turnhout, die beschikt over bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning.
 • 12/3/2019 – Politiezone regio Turnhout heeft beslist om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.

Balen

 • 2012 – Twee ANPR-camera’s op de brug in Balen langs de Molsesteenweg en aan de spoorwegovergang in de Statiestraat in Mol.
 • 25/10/2016 – In de politiezone Mol-Balen-Dessel worden in totaal 39 camera’s geplaatst in het kader van trajectcontroles en het ANPR-cameranetwerk. In Balen komen de camera’s langs de Olmensebaan en de Meerhoutsebaan en in Dessel langs de Nieuwedijk. De trajectcontrole langs de N18 in Balen werd eerder al goedgekeurd.
 • 12/01/2018 – Het gemeentebestuur plant camerabewaking aan het gemeentehuis, jeugdcentrum Biesakker, VC De Kruierie en sportcomplex Bleukens.

Beernem

 • Verschillende camera’s aan het station
 • 29/03/2014 – De gemeenteraad van Beernem geeft de opdracht aan de Politiezone Het Houtsche voor de aankoop en installatie van een ANPR-camera. De paal met de camera’s komt in de Reigerlostraat aan de afrit van de E40 en filmt het binnenkomend verkeer dat richting Wingene rijdt. De beelden worden doorgestuurd naar de centrale kamer van de politiezone in Oostkamp. De aankoop wordt geraamd op 19.886,87 euro, exclusief btw. Daarbij komen nog extra kosten voor de installatie, Belgacom VDSL-huurlijn, het elektriciteitsverbruik en op termijn het onderhoudscontract.
  Aan het afrittencomplex van de E40 staat al een camera in de Wingenesteenweg aan de afrit komende van Gent en de oprit naar Brugge.
 • 20/09/2018 – Beernem neemt een mobiele camera tegen sluikstorten en zwerfvuil in gebruik.

Beerse

Beerse maakt deel uit van de politiezone regio Turnhout, die beschikt over bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning.

 • 2 camera’s aan NV Campine, Nijverheidsstraat.
 • 10/05/2007 – Tijdelijke (?) bewakingscamera op het Kerkplein in Beerse.
 • 20/10/2012 – Toch lichtjes hallucinant. Inwoners die de politie willen helpen om overlast te bestrijden, kunnen een bewakingscamera laten plaatsen in hun huis en krijgen daarvoor 2 euro per dag. Een voorbeeld van overlast, volgens de Kempense politie, is overlast van jongeren op speelpleinen. (lees meer)
 • 24/02/2018 – Er komt in de loop van 2018 een camera in het centrum van Beerse. De precieze locatie moeten nog bepaald worden.
 • 12/3/2019 – Politiezone regio Turnhout heeft beslist om, gespreid over 4 jaar, 30 bewakingscamera’s te hangen in de zeven gemeentes van de zone.

Beersel

 • 03/12/2012 – De gemeente Beersel plande een mobiele camera aan het Winderickxplein en trok daarvoor 100.000 euro uit. De plannen gingen toen niet door, “omdat het toestel niet voldeed aan de eisen”.
 • 26/09/2015 – Drie bewakingscamera‘s aan het Winderickxplein en twee camera’s aan de evenementenhal DOC in Alsemberg. Kostprijs 90.000 euro. Vlak aan de ingang en in de evenementenhal staan nog twee camera‘s.

Begijnendijk

Bekkevoort

Beringen

incl. Beverlo, Koersel en Paal

 • 26/11/2015 – Camerabewaking voor het kapelleke op de Klitsberg in Paal. (Belang van Limburg)
  Want God ziet u. Of neen, blijkbaar toch niet.
 • 26/09/2019 – Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat dit najaar op vier plaatsen in Ham en Beverlo slimme camera’s plaatsen. Zo worden drie ‘elektronische vrachtwagensluizen’ gecreëerd, die ervoor moeten zorgen dat vrachtwagens die door de woonstraten rijden makkelijker beboet kunnen worden. Naast een centrale camera langs de N73 komen er nog drie op de Nijverheidsweg en Wasseven in Ham en in de Zuidstraat in Beverlo. Burgemeester van Beringen Thomas Vints (CD&V) wijst wel op het risico dat de vrachtwagens daarna gewoon door de dorpskern van een andere gemeente gaan rijden.

Berlaar

Berlare

Bertem

Bever

Beveren

 • 30/07/2012 – aankoop van twee mobiele slimme camera’s door de lokale politie. De camera’s scannen de nummerplaten van geparkeerde en rijdende wagens en vergelijken ze met gegevens uit verschillende databanken. Ook vaste slimme camera’s aan de invalswegen staan gepland.
 • 10 camera’s aan de Grote Markt, het zwembad, het gemeentehuis, jeugdhuis Togenblik en cultuurcentrum Ter Vesten.
 • 15 camera’s in de omgeving van de nieuwe winkelwandelstraat en de ingang van de Freethiel langs de Lindenlaan.
 • 31/05/2018 – De tramterminus in Melsele wordt uitgerust met 36 camera’s. De gemeente heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met De Lijn en het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV). De camera’s moeten alle hoeken van de fietsenstalling, perrons en de parking dekken. De beelden zullen live worden doorgestuurd naar de politie.
  Opvallend. De inspanningen van De Lijn doen de burgemeester vermoeden dat er een verborgen agenda is. Als de nieuwe parkeertoren op Linkeroever niet zou aanslaan bij pendelaars zou deze park&ride betalend kunnen worden. Er is slechts één in- en uitgang en het is eenvoudig om die uit te rusten met slagbomen.
 • 07/07/2018 – Vanaf midden 2019 houden 44 nieuwe camera’s de tramterminus in Melsele in de gaten. De gemeente ondertekende hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met De Lijn, het Agentschap wegen en Verkeer en de politiezone Waasland-Noord. Het gaat om een investering van 125.000 euro in de veiligheid op het populaire knooppunt. 36 camera’s nemen de parking voor hun rekening, acht camera’s het bus- en tramstation. Ze worden geïnstalleerd aan palen hoog boven de grond en worden voorzien van full HD beeldkwaliteit. De beelden worden 30 dagen opgeslagen en kunnen door de politiezone Waasland-Noord steeds worden geraadpleegd.
 • 4/2/2019 – De nieuwe overdekte fietsenstalling aan het station van Beveren zal worden uitgerust met bewakingscamera’s die alle in- en uitgangen in beeld zullen brengen.

BIERBEEK

BILZEN

 • Mei 2012: ook Bilzen volgt de nationale trend om mobiele camera’s in te zetten tegen sluikstorten.

BLANKENBERGE

 • De oude (verouderde?) cijfers: 2 camera’s in de uitgaansbuurt rond het casino (Casinostraat en Casinoplein), 1 camera in de uitgaanszone aan de Hoogstraat-Langestraat, 1 camera op de hoek van de West- en Consciencestraat, 1 camera op de hoek van de Langestraat en de Hoogstraat, 1 camera op de betonnen toren van de King Beach: de camera werd oorspronkelijk geplaatst voor het algemeen toezicht door de strandredders, maar wordt nu ook ingeschakeld als bewakingscamera “voor onregelmatigheden op het strand”.
 • Opvallend – Dit klinkt ondertussen als een bericht uit de goede oude tijd. “Een man uit Blankenberge die een bewakingscamera installeerde omwille van het toegenomen vandalisme in zijn straat, moet die weer weghalen van de politie. ,,Inbreuk op de privacy”, stelt hoofdcommissaris Charles Franck. Hij ontving klachten van buren die zich door de camera bespied voelden.” Klinkt als een eeuwigheid geleden? Mja, way back in 2005. Lees het artikel.
 • 9/8/2018 – Blankenberge wil Knokke-Heist achterna op het vlak van camerabeveiliging. Burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD) vroeg de lokale politie van Knokke-Heist uitleg over het cameraschild in de buurgemeente. De burgervader wil tegen volgend zomerseizoen tientallen camera’s extra installeren in zijn stad. Hij schat dat het om een investering van enkele honderdduizenden euro’s zal gaan. Die wordt volgend jaar opgenomen in de begroting van de politie. (Zouden er verkiezingen in aantocht zijn?)

BOCHOLT

 • 7/7/2017 – Opmerkelijk – In een wassalon in de Brugstraat in Bocholt is de diefstal van wasgoed en bewakingscamera’s vastgesteld.

BOECHOUT

BONHEIDEN

 • Opmerkelijk. Korpschef Marc Dondeyne van politiezone BoDuKaP noemt zich “geen fan van slimme camera’s met nummerplaatherkenning langs de gewestwegen. We evolueren alsmaar meer naar een Big Brother-samenleving. Als wij langs de weg camera’s installeren, zullen we ook kunnen zien of iemand met zijn gsm achter het stuur aan het bellen is. Dat gaat ver. Van mij mag iedereen weten wat ik achter het stuur doe, maar er bestaat ook nog zoiets als privacy.”
  Ook het kostenplaatje is voor de korpschef een struikelblok.
  Hij vreest wel dat op lange termijn geen enkele politiezone aan deze camera’s zal ontkomen. (Politiezone denkt aan camera’s met nummerplaatherkenning – 09/06/2012)

BOOM

BOORTMEERBEEK

BORGERHOUT – zie Antwerpen

BORGLOON

BORNEM

 • 1/7/2016 – Op 15 plaatsen in Puurs, Bornem en Sint-Amands zijn de voorbije weken 22 ANPR-camera’s geplaatst. Vanaf 1 september moet het systeem helemaal op punt staan. Momenteel zit het in een testfase. Vanaf 2017 zullen de ANPR-camera’s ook worden ingezet voor trajectcontroles op de N16 en N17. Wellicht zullen er extra mensen worden aangetroffen om de verwerking van de ANPR-gegevens vlot te laten verlopen.
 • 10/11/2016 – De gemeente Bornem gaat voor cameratoezicht in de stationsomgeving, rondom het Landhuis en op de parkeergarage in de Achterweidestraat. De toestellen komen er in het voorjaar van 2017. De exacte kostprijs is nu nog niet geweten, maar de schatting ligt rond de 130.000 euro voor de toestellen in Bornem én Sint-Amands. Ze worden aangesloten op het bestaande cameranetwerk van de politiezone Klein-Brabant in de gemeente Puurs.

BORSBEEK

BOUTERSEM

BRAKEL

BRASSCHAAT

 • 06/10/2012 – Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits keurt de plaatsing van camera’s met nummerplaatherkenning goed op de gewestwegen in de regio Brasschaat, Brecht en Sint-Job-in-’ t-Goor. Het op- en afrittencomplex aan de E19 in Sint-Job en aan de E19 in Brecht-centrum zullen dienst doen als ‘controlepoorten’.
  Dit proefproject houdt in dat nummerplaten kunnen worden herkend en geregistreerd. De camera’s verzamelen automatisch een aantal data van elk passerend voertuig zoals nummerplaat, nationaliteit, tijdstip en zo meer. De camera’s worden ook ingezet voor verkeershandhaving zoals trajectcontrole en controle op het inhaalverbod. Ze zijn ook gelinkt aan de gegevens van de politie. Kostprijs 450.000 euro.
 • Camera’s aan de Remise.

BRECHT

 • 06/10/2012 – camera’s met nummerplaatherkenning (zie: Brasschaat)

BREDENE

BREE

 • Begin 2008: camera’s in de Hof van de Deken, bij de site van de Grauwe Toren langs de kleine ring en in de tuin van het stadhuis aan het Vrijthof.
 • 18/09/2015 – camera’s op de invalswegen naar uitgaansbuurt ‘t Stift: op het kruispunt van ‘t Stift, de Glycinestraat en de Bloemenstraat, op het kruispunt van ’t Stift met de Witte Torenstraat en op het kruispunt van ’t Stift met de Bocholterstraat.
  Off topic: er komt ook een vaste afsluiting tussen ’t Stift en de woonwijk het Lindehof.

Brugge

Stand van zaken augustus 2017: Brugge telt 27 door de politie beheerde bewakingscamera’s op zijn grondgebied.

 • 30/08/2006 – NMBS voorziet voor halfweg 2008 een veertigtal camera’s in het station van Brugge. Alle toegangen kant Stationsplein én kant Sint-Michiels zullen bewaakt worden. Er komen ook camera’s in de lokettenzaal, de onderdoorgang, aan alle toegangen tot de perrons en ook op de perrons zelf. Ook de toegang tot de parking en de fietsenstalling krijgen camerabewaking.’
 • 2010 – drie bewakingscamera’s aan jeugdcentrum Entrepot.
 • 26/10/2010 – 14 camera’s moeten de volledige Brugse uitgaansbuurt in beeld nemen, an hoog in de Halletoren tot aan de Stadsschouwburg, vanop het Kraanplein tot op de Eiermarkt. Camera’s op de Markt, ’t Zand, de Eiermarkt, het Kraanplein, de Jacob Van Ooststraat en de Kuiperstraat. Kostprijs: 300.000 euro.
  Op de Eiermarkt wordt geëxperimenteerd met geluidsdetectie, naar verluidt als eerste gemeente in België. “De politie zal worden gealarmeerd zodra er abnormale geluidsniveaus zijn door kreten of vechtpartijen.” Wat “abnormale geluidsniveaus” zijn, wordt nergens gepreciseerd.
  Brugge heeft ook een proefproject achter de rug waarbij de agenten zelf werden uitgerust met een camera.
 • 27/6/2017 – De Lijn heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met de Stad Brugge voor de plaatsing en het gebruik van twee bewakingscamera’s op het stationsplein. De Lijn investeert 65.000 euro in de twee camera’s die tot 30 keer optisch kunnen inzoomen en worden beheerd door de lokale politie.
  Brugge telt nu al 27 bewakingscamera’s op zijn grondgebied.
 • 22/10/2019 – Parkingbeheerder Interparking installeert in de parking onder ’t Zand een systeem van nummerplaatherkenning. Het is de eerste parking in Brugge die van dergelijke camera’s wordt voorzien, maar het systeem bestaat al in andere parkings in België, onder meer in Parking Centraal in Antwerpen en Gulden Vlies in Brussel.

Opmerkelijk: Tegen de plaatsing van sommige camera’s is er in Brugge verzet van erfgoedverenigingen. De moderne camera’s passen volgens hen niet in het historisch stadsbeeld.


Lees ook het verslag van onze cameraspotting in Brugge.

Dixit

Dixit (1) “Met de wet op de privacy is er geen probleem. Het volstaat dat je op de plaats waar de camera’s hangen een bord plaatst waarop je voorbijgangers in kennis stelt dat er beelden worden gemaakt van die locatie.” (Brugs korpschef De Wulf in 2010).

Dixit (2) “We moeten mee met deze manier van politiewerk. Ik stond er wat argwanend tegenover maar we moeten mee met de tijd. Overal waar je komt op privaat terrein hangen al camera’s. Het openbaar domein volgt. De discussie over de privacy hebben we intussen achter ons.” (CD&V-burgemeester Patrick Moenaert in 2010).

Brussel

Algemeen

 • In 2008 schetste het Brussels Gewest een toekomst waarbij het aantal bewakingscamera’s waarover de politie kan beschikken tegen 2012 opgetrokken wordt van een 300-tal naar ongeveer 650. De spectaculairste toename is die van 94 naar 308 camera’s in de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. Heel wat drukke (winkel)wijken zullen bijkomende camera’s krijgen. Dat zijn bijvoorbeeld de Gulden Vlieslaan en de Louizalaan, de Dansaertstraat, de wijk rond de Naamsepoort en de Koninginnengalerij. Ook druk bezochte toeristische attracties, zoals de Grote Markt en het standbeeld van Manneke Pis, staan op de lijst van plaatsen waar nieuwe camera’s komen. Daarnaast staan ook potentiële doelwitten van betogers zoals de neutrale zone rond het parlement, de Europese instanties, de ambassade van de Verenigde Staten en het Navo-hoofdkwartier op het lijstje.
  Per zone bekeken zien de toekomstplannen er als volgt uit:
  in Brussel/Elsene stijgt het aantal bewakingscamera’s van 94 naar 308
  in de zone Brussel West van 99 naar 133
  in de zone Brussel Zuid van 76 naar 137
  in de zone Montgomery van 15 naar 20
  in de zone Brussel Oost van 6 naar 20
  in de zone Brussel Noord wacht men de resultaten van een studie af alvorens te bepalen hoeveel camera’s aan de 17 bestaande zullen worden toegevoegd
 • 02/11/2011 – De politie van Brussel krijgt permanent toegang tot de privébewakingscamera’s die in de winkels van de Nieuwstraat hangen.
  Politie bekijkt winkelcamera’s Nieuwstraat
 • 05/08/2011 – Journalist Christophe Degreef liet zich voor Brussel Deze Week filmen door de Brusselse camera’s en trok daarna naar Big Brother om alle beelden die gemaakt werden, op te vragen. Met opmerkelijk resultaat.
  Camerabewaking getest: Ook u mag kijken
 • 17/04/2012: De privacycommissie heeft weet van 2.116 zogenaamde ‘gesloten’ plaatsen in het gewest waar camera’s hangen. Dat zijn gesloten ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek, zoals bijvoorbeeld grootwarenhuizen, bankloketten, musea, dokterspraktijken, maar ook metrostations en voertuigen van het openbaar vervoer. De cijfers gaan alleen over het aantal plaatsen; op een plaats kunnen twee, twintig of tweehonderd camera’s hangen. Zo zijn bijvoorbeeld de 79 metro- en premetrostations bemand met in totaal meer dan 1.300 camera’s. En daarnaast zijn er ook nog camera’s beheerd door de gemeenten in de straten.
  U wordt op 2.116 plaatsen gefilmd
 • 25/04/2013 – Vincent De Wolf (MR-burgemeester van Etterbeek) vraagt één centraal systeem waarin alle camera’s in Brussel zijn geïnventariseerd en alle beelden kunnen worden opgevraagd. Niet alleen die van de officiële camera’s. Ook camera’s die in winkels of aan huizen hangen moeten mee in het systeem. (bron)
 • 28/03/2014 – Het Brussels Gewest kondigt een centraal platform aan waarin de beelden van meer dan 3.100 bewakingscamera’s gecentraliseerd worden. Het nieuwe systeem zal beelden bundelen die camera’s van de brandweer, de haven en Brussel Mobiliteit maken. Daarvan zullen de zes Brusselse politiezones gebruik kunnen maken.De MIVB behoudt haar eigen systeem, maar zal haar camerabeelden wel delen met het gewestelijke platform. Het nieuwe platform kost in totaal 6 miljoen euro en moet tegen 2016 operationeel zijn.
 • 09/03/2015 – In de loop van 2015 komen er in de gemeenten van het Brussels Gewest 300 nieuwe bewakingscamera’s bij. Dat zal het totaal op 997 officiële camera’s brengen.
 • 14/07/2015 – Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest start met een platform voor videobewaking. De politiezone West zal als eerste beelden leveren, de MIVB en overige politiezones volgen later. 3.120 camera’s zullen er tegen 2018 opgenomen worden in de ‘gewestelijke videobewaking’. Dat platform zal het mogelijk maken dat beelden van in de stad bekeken én gedeeld worden door de politiediensten of door een stedelijk crisiscentrum. Ook gegevens van Mobib-kaarten van MIVB-gebruikers kunnen aan het platform worden toegevoegd.
  Politie krijgt live toegang tot 3.000 bewakingscamera’s
  Eengemaakt videoplatform voor politiezones: ‘Live beelden van betoging leiden tot betere interventie’

Politiezone Brussel Hoofdstad Elsene

Brussel-Stad, Laken, Haren, Neder-Over-Heembeek, Elsene

 • 18/02/2009 – Er komen extra camera’s in de belangrijkste winkelstraten van Laken, onder meer in de Maria-Christinastraat, op het Bockstaelplein en het Willemplein.
 • 11/09/2009 – Burgemeester Freddy Thielemans lanceert het ‘Cameraplan 2010-2012′ dat voorziet in 235 nieuwe bewakingscamera’s, naast de 120 camera’s die de zone op dat moment al telt. Kostenplaatje wordt geraamd op 8 miljoen euro.
  De nieuwe camera’s moeten het verkeer in de gaten houden, zorgen voor omkadering bij manifestaties en operaties op het terrein, maar zijn ook bestemd voor controle in zogenaamde criminele haarden en wijken met prostitutie. Concreet gaat het om verkeersknooppunten, op assen waar regelmatig manifestaties plaatsvinden, culturele en toeristische plaatsen en in de buurt van bedrijven.
  Dixit burgemeester Thielemans: “Maar we willen niet op Londen lijken.”
 • Maart 2011: 50 bewakingscamera’s in de omgeving van het Sint-Pietersziekenhuis, het OCMW van Brussel en het Jules Bordetinstituut (Marollenbuurt).
 • Februari 2012 – in Elsene onder meer 2 camera’s op het Flageyplein, 1 aan de Yourcenarlaan en 2 op het Kasteleinsplein.
 • 22/02/2012 – Dit jaar gaat de eerste fase van start van het cameraplan-Brussel-Elsene.
  In het volledige plan staan onder meer 51 camera’s gepland in Elsene. In de eerste fase zijn dat er vijf, waarvan 2 op het Flageyplein, 1 aan de Yourcenarlaan en 2 op het Kasteleinsplein. In een tweede fase komen er dan op de rest van het Elsense grondgebied camera’s bij; waar is nog niet duidelijk.
  De eerste fase omvat ook bijna 60 camera’s op het grondgebied van Brussel-stad.
  In een derde fase komen er ook camera’s in Laken.
 • En verder camera’s in het zwembad van Neder-Over-Heembeek
 • 17/11/2017 – David Weytsman (MR), kersvers Brussels schepen voor Stedelijke herwaardering en Burgerparticipatie, gaat tegen eind 2018 nog 100 nieuwe bewakingscamera’s installeren op het grondgebied van de stad. Volgens de politicus moeten er in totaal ook 10.000 camera’s komen in het ganse gewest. Dat zegt hij in de krant La Capitale.
  Op dit moment zijn er 300 camera’s in Brussel stad, en dat aantal gaat flink naar omhoog.
  Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zei ook nog aan BRUZZ dat de Stad Brussel mee stapt in het gewestelijk cameraplatform. Dat was tot nog toe niet het geval.
  Nog in La Capitale zegt Weytsman ook: “Londen telt om en bij de 500.000 camera’s. Daar hebben ze een evolutie in het gedrag van de mensen gezien.” Wat hij met daarmee bedoelt, blijft een mysterie.
 • 25/01/2018 – De Stad Brussel investeert 97.000 euro in de aankoop van ‘slimme’ straatverlichting voor de voetgangerszone. In totaal zullen er 22 nieuwe lampen worden geplaatst, waarop ook bewakingscamera’s kunnen worden geplaatst. Concreet zullen 8 lantaarnpalen geïnstalleerd worden tussen de Grétry- en de Bisschopsstraat. De 14 anderen krijgen een plek tussen de Verversstraat en het Fontainasplein. Bovenop deze 22 exemplaren, bestelde het schepencollege er nog eens 89 extra voor elders in de stad. De kostprijs daarvan bedraagt zo’n 320.000 euro.
 • 05/03/2018 – Politiezone Brussel Hoofdstad Elsene krijgt er de komende twee jaar 100 bewakingscamera’s bij.
 • 10/09/2019 – Brussel-Stad zal de 470 bewakingscamera’s die de politie op zijn grondgebied beheert in beeld brengen. Er komt een kadaster, omdat – dixit burgemeester Close – “de Brusselaar moet kunnen weten waar de bewakingscamera’s hangen.”

Politiezone Brussel Zuid

Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis

 • 11/01/2005 – De gemeente Vorst kondigt de plaatsing van acht bewakingscamera’s aan.
 • 13/06/2006 – Sint-Gillis neemt 10 nieuwe camera’s in gebruik: op het Sint-Gillis Voorplein, op de hoek van de Munthof- en de Overwinningsstraat, aan de uitgang van metro Horta, in de Fonsnylaan en op het Betlehem- en Moricharplein.
 • Absurdistan: in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2006 werden in Anderlecht de verkiezingsborden van de lijst Anderl’2007 onder camerabewaking geplaatst. Volgens lijsttrekker Walter Vandenbossche (CD&V) werden de verkiezingsborden permanent beklad. [link]
 • 2011 – 76 camera’s geplaatst + 64 gepland.
 • 05/04/2011 – De politiezone Brussel-Zuid heeft sinds het begin van deze maand een nieuw beveiligingssysteem voor juweliers, apothekers en krantenwinkels. Nieuw aan het systeem is dat de camera’s in handelszaken in verbinding staan met politiecommissariaten.
 • 19/09/2012 – De Lijn belooft bewakingscamera’s aan het busstation aan Brussel-Zuid.
 • 22/11/2012 – De politiezone Brussel-Zuid wil tegen 2014 liefst 108 nieuwe intelligente camera’s plaatsen in Anderlecht. Ze komen op strategische plaatsen, zoals langs het kanaal, in de buurt van het Vanden Stockstadion, het Zuidstation, de metrostations en op de belangrijkste toegangswegen. Het gaat om 35 vaste camera’s en 78 koepelcamera’s die 360 graden kunnen draaien. Ze zullen ook bijvoorbeeld nummerplaten kunnen identificeren of abnormale bewegingen registreren. Het hele kostenplaatje bedraagt 1,6 miljoen euro voor de plaatsing en 1,25 miljoen euro voor het onderhoud gedurende tien jaar. Als deze toestellen geïnstalleerd zijn, beschikt de Politiezone over zo’n tweehonderd camera’s (ook nog Sint-Gillis en Vorst).
 • En verder: 7 camera’s in het gemeentelijk zwembad van Sint-Gillis
 • Extra bewakingscamera’s in Brussel: ‘Onnodig’ vs. ‘handig hulpmiddel’
 • 05/07/2019 – Anderlecht heeft 23 nieuwe bewakingscamera’s aangekocht, die in augustus worden geplaatst. De gemeente wil ze inzetten tegen sluikstorters en rondslingerend zwerfvuil. De camera’s filmen niet constant, maar treden in werking bij verdachte bewegingen. De beelden worden dan onmiddellijk doorgestuurd naar een medewerker van de gemeente.
  De 23 camera’s zijn een aanvulling op de acht camera’s die de gemeente al enkele maanden heeft.

Politiezone Brussel West

Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek

 • 28/03/2009 – Sint-Agatha-Berchem installeert 7 nieuwe bewakingscamera’s: naast het gemeentehuis, het sportcentrum (Hunderenveld), de garages van de Cité Moderne, in de Kerkstraat, Zavelput, Hof te Overbeke en op het Dokter Schweitzerplein. In een tweede fase komen daar nog camera’s bij op het Kerkplein en het Oscar Ruelensplein en aan het busstation Hunderenveld. Ook de volgende jaren zullen er nog bewakingscamera’s bijkomen bij het treinstation en bij het kruispunt Hubert Blauwetstraat/Gentsesteenweg; later ook nog bij het kruispunt Zelliksesteenweg/Gentsesteenweg en bij de Van Zandestraat/rotonde Basilieklaan.
 • 21/09/2010 – De gemeente Sint-Jans-Molenbeek en de politiezone West gaan de bewakingcamera’s in de gemeente gebruiken om sluikstorters op te sporen en andere vuilnisinbreuken te bekeuren. Het gaat om 70 vaste camera’s.
 • 2010 – Jette beschikt over 16 camera’s
 • 28/10/2013 – De gemeente Molenbeek zet 1,8 miljoen euro opzij voor de aanschaf van tientallen nieuwe bewakingscamera’s.  Het bestaande netwerk wordt uitgebreid tot 120 draadloze toestellen die bepaalde situaties kunnen herkennen. De gemeente Molenbeek beschikt vandaag over een netwerk van 67 camera’s, maar nogal wat van die oudere toestellen werken niet. – bron: Brussel Deze Week
 • 27/01/2015 – De gemeente Molenbeek kondigt aan dat ze tegen de lente 120 bewakingscamera’s gaan plaatsen, waarvan 40 zogenaamde intelligente camera’s. Ze vervangen de huidige 60 camera’s. Bij de 120 zitten er ook vijf mobiele camera’s, die worden ingezet in de strijd tegen sluikstorten. De gemeente investeert 1,25 miljoen euro in de aankoop en de plaatsing van de camera’s. Het Gewest geeft daarbovenop 350.000 euro subsidies, omdat het om een zogenaamd pilootproject gaat. – bron: Brussel Deze Week

Politiezone Brussel Noord

Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node

 • 9/12/2004 – De gemeenteraad beslist om aan het Emile Max-instituut, het Fernand Blum-atheneum en School nummer 8 aan het Gaucheretplein bewakingscamera’s aan de schoolpoorten te hangen. Volgens schepen Mohammed Lahlali (PS) is het niet de bedoeling om de leerlingen te bespieden. “We willen het de conciërge makkelijker maken om de schoolpoort te openen als er iemand aanbelt.” Euh?
 • 25/03/2010 – Politiezone Noord kondigt 130 bijkomende bewakingscamera’s aan. Totale kostprijs : 6 miljoen euro. Schaarbeek krijgt 70 toestellen, Sint-Joost 40 en Evere 20. De toestellen komen bovenop de 16 camera’s waarover de zone al beschikt. De camera’s zullen in de loop van 2011 en 2012 geplaatst worden.
 • 19/07/2012 – Politiezone Noord installeert eerste intelligente camera’s
  In een eerste fase (juli 2012) worden een tiental intelligente camera’s geïnstalleerd in de drie gemeenten. De volgende maanden komen daar nog eens zo veel bij. Tegen eind 2013 moeten er 127 vaste en twee mobiele camera’s zijn geplaatst. De intelligente camera’s detecteren onder meer samenscholingen, geweld, luid geschreeuw, glasbraak en vuurschoten. Bij een overval richten de camera’s zich automatisch op verschillende vluchtwegen van daders.
  Schaarbeek krijgt 70 toestellen, Sint-Joost 40 en Evere 20. De toestellen komen bovenop de 16 camera’s waarover de zone vandaag beschikt. De camera’s kosten 6 miljoen euro, te verdelen onder de drie gemeenten. Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) voegt er nog een woordje newspeak aan toe: “Dit betekent niet minder vrijheid, maar wel meer zekerheid.”
  Meer lezen:
  Politiezone Brussel-Noord zet intelligente camera’s in (20/04/2011)
  De intelligente camera’s van de Zone Noord  (28/04/2011)
  127 intelligente camera’s voor Zone Noord (02/05/2012)
 • 29/06/2018 – Schaarbeek verhoogt het budget voor de uitbreiding van het cameranetwerk met 180.000 euro tot een totaal van 540.000 euro. Daarmee zullen zeventien nieuwe camera’s geïnstalleerd worden waarmee veertien locaties bewaakt kunnen worden. De prioritaire sites werden bepaald op basis van de behoeften van de politiezone en de bevoegde diensten van het gemeentebestuur. Onder meer de speelpleinen vallen hieronder: het Stephensonplein, het Apolloplein en het plein in het Jeugdpark.
  Op het Schaarbeekse grondgebied stonden al 68 camera’s, waardoor het totaal nu op 85 bewakingscamera’s komt.
 • 28/01/2019 – Sint-Joost-ten-Node investeert in de komende legislatuur in 40 nieuwe veiligheidscamera’s. Volgens burgemeester Emir Kir (PS) wordt dat gedaan op vraag van de inwoners. In 2019 zal de administratie in samenspraak met de politiezone Brussel-Noord nagaan waar er best extra camera’s komen. Op het einde van de legislatuur zal de dichtbevolkte Brusselse gemeente 85 “hoogperformante” veiligheidscamera’s tellen. Sint-Joost telt 120 straten, met de 85 camera’s zal twee derde van het grondgebied gedekt zijn.

Politiezone Brussel Montgomery

Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe

 • 8/9/2005 – Etterbeek installeert op vier plaatsen acht nieuwe bewakingscamera’s: het kruispunt op de Jachtlaan, het Jourdanplein, de Tongerenstraat en het Forte dei Marmiplein. In totaal hangen er nu elf camera’s, waaronder het gemeentehuis.
 • September 2010 – De politiezone installeert 40 intelligente camera’s (september 2010). Dixit: “De camera’s kunnen grafitti of samenscholingen herkenen en signaliseren.”
 • 11/10/2012 – Politiezone Montgomery investeert in een nieuw netwerk van 33 ‘intelligente’ camera’s. Ze worden op palen gemonteerd, kunnen 360 graden filmen, maar kunnen ook zo ingesteld worden dat ze op vaste tijdstippen vaste plaatsen filmen. In totaal komen er 15 in Sint-Lambrechts-Woluwe, 9 in Sint-Pieters-Woluwe en 11 in Etterbeek. Kostprijs 1.126.000 euro.
  Dixit korpschef Jean-Marc Brabant: “We gaan die niet alleen gebruiken om de criminaliteit te bestrijden. Ze worden ook ingezet om de verkeersveiligheid te verhogen, om bij betogingen de bewegingen van de massa te kunnen volgen en om sluikstorten en andere overlastfenomenen in te dijken.”
  En nog dixit korpschef Jean-Marie Brabant: “We gaan enkele maanden kunnen profiteren van het afschrikkingseffect, dat weten we van andere politiezones. De criminaliteit zal dus dalen. Na verloop van tijd zal ze weer stijgen, maar we gaan ze efficiënter kunnen aanpakken.” Pardon?
 • 13/07/2015 – Politiezone Montgomery neemt een mobiele 360°-camera in gebruik. De camera is bedienbaar vanop afstand en is geïnstalleerd op een uitschuifbare arm op een aanhangwagen. Hij kan binnen enkele minuten opgesteld worden.
  De aanhangwagen is eigenlijk met twee camera’s uitgerust. De eerste is gemonteerd op een uitschuifbare arm en kan vanop 6 meter hoogte de openbare ruimte rondom in beeld brengen, met een blikveld van 360°. De beeldkwaliteit is identiek aan die van een vaste camera. Er moet dan wel een 3G- of 4G‐netwerk aanwezig zijn. De tweede camera filmt het onderstel van de aanhangwagen om eventuele pogingen tot beschadiging te ontmoedigen. De aanhangwagen beschikt over een accu die de camera een autonomie van 48 uur geeft. De camera-installatie kostte 95.000 euro.
  De zone wil de mobiele camera vooral inzetten tijdens evenementen, maar kan ook tijdelijk in bepaalde wijken opgesteld worden om straten en pleinen te observeren.

Politiezone Ukkel/ W-B /Oudergem

Oudergem, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde

Buggenhout

 • 26/10/2020 – Het gemeentebestuur zal investeren in bewakingscamera’s aan de Dries in deelgemeente Opdorp.
 • 07/11/2016 – Er komt camerabewaking op de site De Pit aan de Platteput in Buggenhout, waar het cultuurcentrum, de sporthal en sportterreinen zich bevinden. Er komen vijf vaste en één mobiele camera. Kostprijs ongeveer 100.000 euro.
 • 14/03/2013 – De politiezone Buggenhout – Lebbeke voorziet een camerasysteem dat uitbreidbaar is. Er komen camera’s in de dorpscentra, aan de Pit-site en in de stationsbuurt. Er worden ook mobiele camera’s aangekocht.
  Opvallend. De gemeente Buggenhout deelt ook mee dat ze het contract voor camerabewaking bij cc De Pit opzegt. De beelden van de ene camera die werkte waren te onduidelijk. De andere camera’s waren blijkbaar nep.
 • 07/07/2012 – Buggenhout zal via de politiezone meer samenwerken met buurgemeente Lebbeke. De aanschaf van een infrarode, mobiele camera moet in beide gemeenten het sluikstorten in straten en bij glascontainers inperken. In het kader van de wet op de privacy zullen borden bij de gemeentegrenzen de aanwezigheid van camera’s aankondigen.

- D -

Damme

 • 04/05/2018 – Aan het kruispunt Dorpsstraat / Oedelemsesteenweg komt camerabewaking.

De Haan

De Panne

 • In Politiezone Westkust (Nieuwpoort – Koksijde – De Panne) staan 20 officiële camera’s + 6 met nummerplaatherkenning.
  Politieagenten van de zone Westkust worden uitgerust met een kleine camera in hun mobiele radio, de VIDMIC. Die videomicrofoon beschikt over een fotoapparaat en over een videocamera en wordt ingebouwd in de microfoon van de mobiele radio, die al of niet op het uniform bevestigd wordt. Kostprijs ongeveer 1000 euro per VIDMIC.
  De VIDMIC is de opvolger van de bodycam, een videocamera die op de pet van een politieagent bevestigd werd. Blijkbaar voldeed de “petcam” niet aan de verwachtingen.
  “Grappig” detail: bij de invoering van de “bodycam” werd gezwaaid met het Britse voorbeeld, waar de camera zou gezorgd hebben voor een daling van verbaal en fysiek geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent. Eén jaar later, bij de invoering van de VIDMIC, wordt met exact dezelfde cijfers gegoocheld: “een spectaculaire daling van het geweld tegen agenten met 15 tot 20 procent.” Raar, toch?

De Pinte

 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

Deerlijk

Deinze

(inclusief Nevele)

 • 8/6/2016 – Deinze en Zulte hebben het licht op groen gezet voor de plaatsing van extra ANPR-camera’s in de politiezone Deinze-Zulte. De politiezone investeerde in 2014 reeds in ANPR-camera’s op vijf locaties: het kruispunt Gaversesteenweg- Karrewegstraat in Petegem, de Emiel Clauslaan, ter hoogte van de Karrestraat, in Astene, de Leernsesteenweg aan het rond punt Sint-Martens-Leerne, op de N43 aan de Statiestraat in Zulte en Lotenhullestraat-Beekkant in Vinkt.
  De camera’s in de Emiel Clauslaan worden gerecupereerd om te gebruiken op een andere locatie. Zij zijn daar niet meer nodig omdat de politiezone Schelde-Leie dit jaar ook investeert in de plaatsing van ANPR-camera’s.
  De bijkomende vaste ANPR camera’s zullen op vier nieuwe locaties het binnenkomend en uitgaand verkeer in de politiezone registreren: in de Kerkstraat in Olsene ter hoogte van het oude kerkhof, op de Kortrijksesteenweg ter hoogte van Sint-Jozef in Petegem, op de Oudenaardsesteenweg in Petegem en op de Tieltsesteenweg in Deinze.
  Op elke nieuwe locatie zijn er twee camera’s die elk ongeveer €15.000 kosten. De gezamenlijke kostprijs bedraagt ongeveer €120.000.
 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

Denderleeuw

 • Oktober 2009 – 44 camera’s in het station, die gecontroleerd worden vanuit Brussel.
 • 25/04/2015 – OPMERKELIJK. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om bewakingscamera’s op het kerkhof op te hangen.
 • 05/07/2017 – De gemeente koopt een anonieme mobiele camera aan om sluikstorten en zwerfvuil tegen te gaan.
 • 04/09/2017 – De gemeente koopt 6 bewakingscamera’s aan voor de fietsenstallingen aan het station, kant van de Kouterbaan. Er hangen in en rond het station van Denderleeuw reeds 52 camera’s van de NMBS die voornamelijk de voetgangerstunnel en de perrons in de gaten houden. Daarnaast heeft de gemeente ook acht camera’s die een oogje in het zeil houden in de buurt van het station zelf, namelijk de Stationsstraat, de parking aan de Stationsstraat, de Spoorweglaan en de parking aan de Kouterbaan.

Dendermonde

 • Opvallend. “In Dendermonde gaat de politie slimme camera’s inzetten die de pakkans onder dronken bestuurders moeten verhogen. De camera’s registreren en herkennen nummerplaten en wanneer blijkt dat de bestuurder van een auto al eens betrapt werd op rijden onder invloed, dan is de kans groot dat hij opnieuw moet stoppen om te blazen.” (06/05/2011)
 • 10/04/2018 – De voorbije jaren investeerden stad en lokale politie al in camerabewaking. Nu heeft de gemeenteraad haar fiat gegeven voor de plaatsing van extra camerabewaking op acht plaatsen in de binnenstad: aan de rotonde Brusselsestraat, bibliotheek, Justitieplein, Oude Vest, Sas, rotonde LeopoldII-laan en twee in de stationsomgeving.
  Het project kost ongeveer 100.000 euro.
 • 13/04/2018 – In Dendermonde werd op de Hamsesteenweg in Grembergen de laatste camera in het kader van een cameraschild rond de stad geïnstalleerd. Daarmee zijn alle toegangswegen van de stad voorzien van ANPR-camera’s. Op elke toegangsweg zijn telkens twee ANPR-camera’s geplaatst, gecombineerd met twee bewakingscamera’s. De camera’s zijn rechtstreeks verbonden met de server van de federale politie, die de beelden screent. Kostprijs van het project: 300.000 euro.
  Primeur voor België: de camera’s zijn, via een samenwerking met Eandis, op verlichtingspalen aangebracht.
  Mobiele ANPR-camera’s, geïnstalleerd in politievoertuigen, waren in Dendermonde al langer een feit.
 • 21/06/2018 – Het OCMW van Dendermonde zorgt voor camerabewaking op enkele van haar sites. Er komt bewaking op de site van sociaal restaurant ’t Vork, aan de Vijfde Januaristraat. Ook de terreinen van lokaal dienstencentrum het Zilverpand aan de Nieuwburcht in Dendermonde krijgt bewakingscamera’s. Het project kost het OCMW 101.000 euro. Het project wordt in de toekomst uitgebreid naar de OCMW-campus aan de Kerkstraat.

DENTERGEM

 • 09/02/2018 – Afvalintercommunale IVIO gaat verplaatsbare camera’s aan de glasbollen plaatsen.

DESSEL

DESTELBERGEN

 • 03/01/2020 – Politiezone Regio Rhode & Schelde zet het nieuwe jaar in met de aankondiging dat het de komende vier jaar 1.900.000 euro zal investeren in een cameraproject in de gemeentes Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele. Het gaat om overlastcamera’s, bewakingscamera’s, ANPR-camera’s en snelheidscamera’s. Plaatsing zal gebeuren door de firma Jacobs & Seris. Het project kreeg de naam “Havik”.
  De politiezone zet sinds enkele jaren reeds twee mobiele ANPR-camera’s, geplaatst op anonieme voertuigen, in. (bron)
 • 14/01/2020 – Nieuwssite Apache besteedt uitgebreid aandacht aan Project Havik en geeft meer details over de precieze omvang maar ook over het politieke debat errond. Momenteel beschikt de politiezone Regio Rhode & Schelde over negen vaste flitscamera’s en twee verplaatsbare snelheidscamera’s: één in een voertuig en een andere camera die onder meer in een vuilnisbak kan worden gemonteerd. Tegen 2024 moet het totaal aantal camera’s in diezelfde zone tot bijna tachtig zijn aangegroeid. Concreet worden tegen 2024 45 ANPR-camera’s operatief, waaraan nog eens 28 bewakingscamera’s gekoppeld worden. Lees meer bij Apache

DIEPENBEEK

DIEST

 • 26 camera’s op het provinciedomein Halve Maan.

DIKSMUIDE

 • 23/9/2017 – In de politieraad van politiezone Polder werd de aankoop van vijf nieuwe ANPR-camera’s goedgekeurd, vier vaste en een mobiele camera. De camera’s zijn de eerste in de politiezone, behalve enkele camera’s in de buurt van de politiekantoren. De vier vaste camera’s zullen geplaatst worden op de belangrijkste invalswegen nabij Kortemark, Houthulst, Diksmuide en Koekelare. De mobiele camera zal ingezet worden op politievoertuigen. De politiezone informeerde ook al naar het inzetten van camera’s nabij de stations in Diksmuide en Kortemark.

DILBEEK

 • 17/5/2017 – De ANPR-camera’s langs op- en afrittencomplex 13, waarvan de plaatsing vertraging opliep door een werf aan de Henri Moeremanslaan, worden binnenkort actief. Ze komen tijdelijk in de middenberm van de steenweg en aan de Rozenlaan te staan. In oktober verhuist de camera in de middenberm naar de kant van de Moeremanslaan.
  Burgemeester Willy Segers (N-VA) ziet de camera’s als een eerste schakel in een ketting. Hij denkt onder meer aan uitbreiding naar Groot-Bijgaarden, aan de op- en afrit van de E40.
 • Juni 2016 – De gemeenteraad geeft groen licht voor de plaatsing van ANPR-camera’s langs de Ninoofsesteenweg, ter hoogte van op- en afrittencomplex 13. De kosten van de aankoop en plaatsing bedragen 115.000 euro, een som die volledig uit de gemeentekas komt. De camera’s zouden in februari 2017 actief moeten zijn.
 • Bewakingscamera’s aan het zwembad Dilkom

DILSEN-STOKKEM

 • 29/7/2017 – De gemeente is gestart met de plaatsing van zes bewakingscamera’s. De camera’s komen aan de Zavel, aan speelplein Graanwijk, aan speelplein Saalweg, in de omgeving van het centrumplein en administratief centrum, in de omgeving van ’t Kempken, de serviceflats en parking Langs De Graaf en aan het containerpark.

DROGENBOS

 • 05/12/2012 – twee nieuwe camera’s, op de hoek van de Langestraat en de Sterstraat en op de hoek van de Verlengde Stallestraat met de Langestraat. Er hingen reeds vijf bewakingscamera’s: aan de sporthal, aan het politiecommissariaat en op drie plaatsen aan de Grote Baan.

DUFFEL

 • 25/08/2015 – camerabewaking aan de overdekte fietsenstalling in de Hermansstraat
 • 10/12/2016 – De nieuwe fietsenstallingen in de Hermansstraat en naast de goederenloods worden voorzien van camerabewaking.

- E -

Edegem

 • Camera’s aan en in de “Grot van Edegem” in de Hovestraat.
 • Najaar 2012 komen er camera’s met nummerplaatherkenning in de Collegewijk “om het sluipverkeer tegen te gaan”. Eerder was er voor dezelfde wijk al sprake van rekeningrijden voor wie door de wijk wil passeren. Tijdens de testfase zal de kentekencamera gekoppeld worden aan een lijst van nummerplaten van verdachte voertuigen. Bij de lancering was er tegenwind uit Mortsel en Wilrijk.
 • 06/06/2018 – Politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) gaat overlast, zoals sluikstorten, aanpakken met de hulp van mobiele camerabewaking. De camera’s zullen ook ingezet worden om een extra oogje in het zeil te houden op evenementen in de regio. “Dit is de start van ons mobiel netwerk”, legt politiecommissaris Dirk Fonteyne uit. “Naast de twee flitscamera’s in Hove zullen dit onze eerste toezichtscamera’s worden in de zone. Ons korps heeft drie mobiele camera’s aangekocht, het gemeentebestuur van Edegem vier en de gemeente Aartselaar nog eens drie. Daarmee gaan we verschillende vormen van overlast zoals sluikstorten bestrijden. Eind juni arriveert ons nieuw anoniem voertuig met ANPR-camera dat geseinde nummerplaten herkent. Een maand later krijgen we dan een nieuwe combi die ook met zo’n slimme camera uitgerust is.” Als de administratie afgerond is op de gemeenteraden kan de zone HEKLA binnenkort dus met twaalf nieuwe camera’s de baan op.

Eeklo

 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
 • 24/11/2018 – Politiezone Meetjesland Centrum plant het uitbouwen van een ANPR-netwerk op haar grondgebied (Eeklo, Kaprijke, Sint-Laureins. De camera’s (Dual Lane met frontaal zicht in beide richtingen met een overzichtscamera en aangesloten op het nationaal netwerk) komen voor Eeklo aan het kruispunt R43 en N9 (Leopoldlaan en Ringlaan).

Ekeren

?

Erpe-Mere

 • 04/04/2019 – De bewakingscamera die aan de inrit van het domein Steenberg hing, werd verplaatst naar de ingang van het nieuw kerkhof van Erpe.

Essen

 • 26/03/2019 – De politiezone Grens maakt in opdracht van de gemeente een plan op met mogelijke locaties voor een vaste bewakingscamera. De omgeving van de sporthal is een van de prioriteiten. Er komen ook nog twee mobiele camera’s bij. Aan het station van Essen hangen al camera’s.
  De politiezone Grens beschikt voor heel de zone over drie bewakingscamera’s die ingezet worden op evenementen of bij tijdelijke overlastlocaties. Er werd recent beslist dat er nog twee extra camera’s worden aangekocht.

Evergem

(incl. Langerbrugge, Kerkbrugge)

 • 24/04/2013 – Het gemeentebestuur overweegt camerabewaking aan de terminus van tramlijn 1 aan Brielken. Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) is echter terughoudend: “Camerabewaking is een moeilijke evenwichtsoefening tussen leefbaarheid, privacy en veiligheid.‘Ik ben terughoudend voor de plaatsing van camera’s. Evergem is Gent niet en nog minder Brussel. Camerabewaking lost niet alles op. Voor het bekijken van de beelden en de opvolging ervan zou de politie heel wat bijkomend administratief werk hebben.”
 • 15/11/2017 – De OCMW-raad van Evergem zet 27.500 euro aan de kant om te investeren in camerabewaking voor de serviceflats en de drie woonzorgcentra van Evergem. Er hangen reeds een aantal camera’s, maar de nieuwe camerabewaking gaat nog een stuk verder: de camera’s herkennen ook in het donker gezichten via infrarood. Via de camera’s worden alle in- en uitgangen bewaakt. Door de camerabewaking kan ook alle beweging rond de woonzorgcentra preventief opgevolgd worden. De camera’s worden nog in 2017 geïnstalleerd.
 • 08/03/2018 – Evergem wil in de toekomst camera’s zetten op openbare plaatsen. Vandaag staan er al camera’s op het milieupark. Open Vld en sp.a zijn vragende partij voor extra camera’s. Ook burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) is voorstander geworden, maar stelt de beslissing uit voor de volgende bestuursploeg. Hij wijst er ook op dat de politiediensten al over mobiele ANPR-camera’s beschikken.
 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.
 • 6/5/2019 – De gemeente Evergem plant ANPR-camera’s in het dorp van Langerbrugge. De camera’s moeten ervoor zorgen dat vrachtwagens niet door het dorp kunnen rijden. Inwoners willen liever het bestaande vrachtwagenportiek behouden. Dat is letterlijk een poort waar vrachtwagens niet onder kunnen.Wat ons betreft: simpeler, goedkoper én privacyvriendelijker.

-G -

Galmaarden

Gavere

 • 12/09/2013 – Opmerkelijk (én moedig en slim): De gemeenteraad van Gavere stemt unaniem tegen camerabewaking op de invalswegen van de politiezone Schelde-Leie. De meerderheid kreeg de steun van alle oppositiepartijen om een negatief standpunt in te nemen. Nochtans had de politieraad op 26 juni een principebeslissing voor de installatie van camera’s genomen. Gavere vindt het project te duur en onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. De kostprijs wordt geraamd op 500.000 euro, te verdelen onder de vier gemeentes van de politiezone (behalve Gavere ook Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem). (Nieuwsblad)
 • 20/11/2014 – Politiezone Schelde-Leie (Gavere, Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem) wil acht bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning plaatsen. In Gavere zouden er camera’s in de Kerkstraat (Dikkelvenne) en de Baaigemstraat (Baaigem) komen. De kostprijs voor de acht camera’s wordt geraamd op 600.000 euro, zonder personeelskost en jaarlijks onderhoud. Burgemeester Hugo Leroy (Open Vld-VOG) blijft bij zijn standpunt. Voor hem kosten de camera’s teveel aan personeelskosten en onderhoud en halen ze toch niets uit.
  Pijnlijk detail: de burgemeester (bijgenaamd de “Sheriff van Gavere”) verantwoordt zijn verzet tegen de ANPR-camera’s met het argument dat burgers zelf voor hun beveiliging moeten zorgen. Hij voegt eraan toe dat bij hem thuis de wapens klaar liggen om te schieten mocht het nodig zijn. (Het Laatste Nieuws)
  Verzet tegen ANPR-camera’s is slim. Maar de manier waarop deze burgemeester het doet, is niet alleen dom maar ook ronduit gevaarlijk.
 • 1/5/2018 – Afvalintercommunale IVM gaat camera’s inzetten om zwerfvuil en sluikstorten op te sporen. Meestal zijn het de steden en gemeenten die dat doen, maar IVM wil die werklast overnemen. Daarom start de intercommunale in 2018 met een proefproject om zelf camera’s te plaatsen in de 19 aangesloten gemeenten. De beelden worden doorgegeven aan politiediensten die vervolgens een GAS-boete kunnen uitschrijven.

Geetbets

Geel

 • 06/06/2018 – De stad plant 12 bewakingscamera’s in het centrum: op de Markt, Stationsstraat, het stadspark, Havermarkt en Pas. De Markt zal met drie camera’s volledig in beeld gebracht worden. Die komen er wellicht nog in 2018. De andere camera’s volgen later. Daarnaast koopt de stad ook een mobiele camera aan. Voor de drie vaste en één mobiele camera wordt 100.000 euro voorzien.
  Opvallend: volgens burgemeester Vera Celis (N-VA) gebeuren er in de stad weinig zware feiten, maar “heerst er op bepaalde plekken wel een onveiligheidsgevoel.” Misschien moeten ze de camera’s dan eerder “feel good camera’s” noemen (maar dan wel van het dure type).
 • 5/3/2019 – Geel krijgt binnenkort op zeven verschillende plaatsen ANPR-camera’s. Nadat er een jaar geleden camera’s met nummerplaatherkenning werden geplaatst op de toegangswegen Pas, Retieseweg en Diestseweg, werd nu de volgende fase van het plan goedgekeurd door de Geelse gemeenteraad.
  Naast de Herentalseweg, Koning Albertstraat, Molseweg en Dr. Van De Perrestraat, komen er ook camera’s op twee plekken op Rauwelkoven en eentje in de Groenstraat. Het gaat om de kruispunten waar de twee afritten van de Geelse Ringlaan op de landelijke weg aantakken, aan weerszijden van het viaduct van de Ringlaan over Rauwelkoven. De derde plek, vierhonderd meter verderop, is waar Rauwelkoven overgaat in de Groenstraat en waar de inrit naar de parking van het voetbalstadion van ASV Geel uitkomt. Die laatste moet verhinderen dat passanten de camera’s in Rauwelkoven vermijden door via de parking van het voetbalstadion naar de Groenstraat door te steken.
  Later komt er ook een camera aan de Druivenstraat in woonwijk De Leunen.

Gent

 • Begin 2010 – Naar verluidt staan een 360-tal bewakingscamera’s verspreid over het grondgebied van de stad Gent (cijfer begin 2010). Dit gaat enkel over de niet-particuliere camera’s. Het gaat onder meer om diverse camera’s in de Veldstraat, 20 camera’s in station Gent-Dampoort, verschillende camera’s in en rond station Gent Sint-Pieters, een bewakingscamera’s aan de achtergevel van de firma Milliken in de Zondernaamstraat (sedert 1995! en daarmee één van de eerste in België), een camera aan het secretariaat van het Vlaams Belang in de Charles de Kerckhovelaan. Daarnaast ook 21 tijdelijke camera’s tijdens de Gentse Feesten. Volgens de plannen wordt het Rabotpark het eerste grote park in Gent waar bewakingscamera’s zullen hangen.
 • April 2011 – 5 camera’s aan de Cataloniëstraat / Emile Braunplein, beheerd door De Lijn. Lees hier de vraag van raadslid Sami Souguir (Open VLD) en het antwoord van burgemeester Termont. Opmerkelijk is vooral dat De Lijn fout en naast de kwestie antwoordt dat de camera’s niet onder de Camerawet zouden vallen. Euh?
 • 06/07/2012 – Opmerkelijk. Stad Gent heeft twee mobiele camera’s aangekocht om sluikstorters op heterdaad te betrappen. De camera’s worden ingezet in zeven Gentse wijken: Brugse Poort-Rooigem, Dampoort, Rabot-Blaisantvest, Sluizeken-Tolhuis-Ham, Nieuw-Gent-UZ, Ledeberg en Muide-Meulestede.
  Het gaat om een proefproject. In een latere fase kunnen de camera’s ook ingezet worden bij andere overlastfenomenen zoals lawaaihinder, eigendomsdelicten en buurtoverlast. (bron: Het Nieuwsblad)
 • 11/09/2012 – Gent introduceert slimme camera’s in het voetgangersgebied. Ze worden onder meer uitgerust met met automatische nummerplaatherkenning. Meer lezen: Slimme camera’s verzekeren autoluw voetgangersgebied en Slimme camera’s geplaatst aan Gents voetgangersgebied en Slimme camera’s nog maanden werkloos.
 • 16/04/2014 – Stad Gent heeft in de verschillende parkings en gebouwen 423 bewakingscamera’s hangen. Niet in dat cijfer inbegrepen, zijn de camera’s die in de openbare ruimte hangen, zoals de camera’s om het voetgangersgebied te monitoren of aan de toeritdosering in de Kortrijksepoortstraat.
  In de parkeergarages: Parking Vrijdagmarkt (55 camera’s), Parking Sint-Michiels (59 camera’s), Parking Reep (48 camera’s), Parking Sint-Pietersplein (89 camera’s), Parking Ramen (48 camera’s), Parking Savaanstraat (53 camera’s), Parking Tolhuis (8 camera’s). Plus 8 bewakingscamera’s aan een park-and-ride-zone geëxploiteerd door het Parkeerbedrijf in Oostakker, maar die zouden in de loop van de komende weken/maanden worden verwijderd. Er hangen ook camera’s in de fietsenparking aan de Pakhuisstraat en in de fietsenparking aan het Emile Braunplein.
  In de stadsgebouwen: Sint Pietersabdij (12 camera’s), SISAL (1), Stadhuis (1), Dienstencentrum Mariakerke (1), AC Portus (3), MSOC (2), werkplaats Proeftuinstraat (10), brandweerkazerne (5), “Huis van Het kind” (1), Depot Gentbruggeaard (6), Dienst Service en Logistiek (5).
  OPMERKELIJK. Op sommige plaatsen in Gent waar camera’s niet toegestaan zijn, hangen dummy-camera’s.
  (bron: Nieuwsblad)
 • 31/10/2015 – Gent heeft haar eerste bewakingscamera’s in de openbare ruimte. Zowel in de Overpoortstraat als in de prostitutiebuurt aan de Zuid hangen telkens vier observatiecamera’s. (bron: Het Laatste Nieuws)
 • 24/12/2015 – Grote schoonmaak in Gentse voetgangerszone: 60 camera’s en GAS-boetes
 • 13/01/2016 – Tegen de invoering van het circulatieplan in april 2017 moeten er in meer dan twintig straten in het centrum van Gent slimme ANPR-camera’s hangen. Dat zestigtal slimme camera’s komt aan de rand van het nieuwe voetgangersgebied, om te controleren of er geen auto’s in rijden en die te beboeten. In het nieuwe circulatieplan worden de locaties aangegeven voor de meeste camera’s, telkens in duo – één camera in de ene rijrichting, één in de andere. De camera’s zullen (voorlopig?) niets anders doen dan de nummerplaten van auto’s scannen en controleren of ze in de voetgangerszone mogen of niet.

 • 07/03/2016 – Sinds een week wordt de voetgangerszone van Gent gecontroleerd door twee slimme camera’s. Andere volgen zo snel mogelijk. De camera’s moeten een einde maken aan de auto’s en bestelwagens die zonder vergunning door de voetgangerszone rijden en waren al sinds 2010 aangekondigd. De camera’s hangen in de Jan Breydelstraat en aan de Sint-Michielshelling.
 • 24/11/2017 – De Winterfeesten krijgen meer camerabewaking.
 • 29/11/2017 – Vanaf 2018 zal de zone die door camera’s in de gaten wordt gehouden tijdens de Gentse Feesten groter zijn. Ook Oudburg en Kraanlei worden onder camerabewaking geplaatst. “Dan zal Gent tijdens de Feestenperiode onder camerabewaking staan van de Kraanlei tot de Oude Beestenmarkt en van het Baudelopark tot aan de Kouter.
 • 15/05/2018 – Met de verkiezingen in zicht maakt Open Vld een bocht van 180 graden. Nadat de partij zich jarenlang verzette tegen camera’s op het openbaar domein, vraagt ze er nu zelf om. Ze willen het netwerk van slimme camera’s (die nummerplaten lezen aan de knips en in het voetgangersgebied) ook laten gebruiken in de strijd tegen de misdaad. Bovendien willen ze dat cameranetwerk uitbreiden naar de stadsring. Daarnaast willen ze een plug&play-systeem voor gewone camera’s in de hele stad, waarbij camera’s gewoon kunnen gehangen en aangesloten worden op momenten dat het nodig is, bijvoorbeeld tijdens de Gentse Feesten of een betoging.
 • 10/12/2019 – Vanaf 1 januari 2020 gaat in Gent de lage-emissiezone (LEZ) van start. Voorlopig worden de nummerplaten van alle auto’s die de LEZ binnenrijden, gecontroleerd door zes camera’s die overtreders kunnen registreren. Voor een volledige dekking zijn er 15 nodig, maar de negen extra camera’s komen er pas in 2021. Om dit op te vangen wordt er voorlopig een mobiele verplaatsbare camera ingezet.  Camera’s die nummerplaten herkennen, kosten 35.000 euro per stuk.
 • 15/06/2020 – De hele zomer lang zullen 16 bewakingscamera’s op 12 locaties het centrum van de stad in de gaten houden. De politie zal zo kunnen zien of het nergens te druk wordt.
  Het Laatste Nieuws maakt de kanttekening dat dit opmerkelijk is voor een stadsbestuur dat nog niet zo lang geleden bekend stond als anti-camera: “Het Gentse stadsbestuur was altijd al gekant tegen camera’s op de openbare weg. Waar andere grootsteden al lang camerabewaking hebben, blijft dat in Gent nog steeds een uitzondering. De rosse buurt aan de Zuid heeft camera’s, en feeststraat Overpoort ook. Op uitzonderlijke momenten kunnen er ook elders camera’s worden geplaatst, zoals nu in de Brugse Poort, en er zijn ook mobiele camera’s die sluikstortgevoelige locaties in de gaten houden. Maar verder ging Gent tot nu toe niet. Behalve dan tijdens de Gentse Feesten. Dan wordt het hele centrum nauwlettend in de gaten gehouden met een twintigtal camera’s. Zo kan de politie de mensen in het veld efficiënter aansturen als er ergens problemen zijn.”
  Die “uitzondering” tegenover andere grootsteden is overigens met een stevige korrel zout te nemen. Sedert de invoering van het circulatieplan en recenter van de lage emissiezone, heeft Gent ondertussen een goed deel van die achterstand ingelopen.

Geraardsbergen

 • 18/01/2014 – Er komen bewakingscamera’s op de Markt, het Stationsplein, aan de abdij en de Bleek. Op de Markt stond reeds een camera.
  Opvallend: tegelijkertijd deelt de gemeente mee dat het aantal inbraken en gevallen van criminaliteit inmiddels in dalende lijn gaat.
  De NMBS beheert ook 19 camera’s die de hal, de perrons, de fietsstallingen, de publiekstunnels onder de sporen en het hele station in het oog moeten houden. De beelden worden doorgestuurd naar Brussel.

Gingelom

Gistel

 • 21/9/2017 – De politieraad van de zone Kouter heeft het licht op groen gezet voor de aankoop en installatie van vaste ANPR-camera’s: ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 in Torhout, aan de twee rotondes aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Jabbeke en aan de afritten in Oudenburg en Gistel. Er wordt daarvoor een bedrag van 175.000 euro uitgetrokken. Wanneer de camera’s operationeel zijn is een vraagteken.

GLABBEEK
GOOIK

Grimbergen

 • 30/06/2011 – 17 bewakingscamera’s, waarvan:
  5 camera’s in de omgeving van de kleedkamers en de kantine van het voetbalveld Piereman
  5 camera’s in de omgeving van het zwembad en de kantine van het Pierebad
  1 camera in de omgeving van de petanqueclub Strombeek
  3 camera’s in de omgeving van de jeugdlokalen Piereman en het containerpark Strombeek
  1 camera in de omgeving van het voetbalterrein Prinsenbos.
  2 camera’s aan openluchtzwembad De Lammekes (1 aan de kassa, 1 achteraan het domein).

Vrome wens van burgemeester Marleen Mertens: “De gemeente Grimbergen houdt hierbij rekening met het evenwicht tussen het bevorderen van de veiligheid en het beschermen van de privacy. De beelden zullen dan ook enkel worden aangewend ter voorkoming en bestrijding van criminaliteit en niet voor andere doeleinden.” (Nieuwsblad 30/06/2011)

Grobbendonk

 • 28/08/2018 – De vijf gemeentes binnen de politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenhout, Olen en Vorselaar) hebben de aanschaf van vijf verplaatsbare bewakingscamera’s goedgekeurd. De toestellen worden ingezet tegen sluikstorten, overlast en vandalisme.

- H -

HAACHT
HAALTERT
HALEN
HALLE

Ham

 • 26/09/2019 – Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat dit najaar op vier plaatsen in Ham en Beverlo slimme camera’s plaatsen. Zo worden drie ‘elektronische vrachtwagensluizen’ gecreëerd, die ervoor moeten zorgen dat vrachtwagens die door de woonstraten rijden makkelijker beboet kunnen worden. Naast een centrale camera langs de N73 komen er nog drie op de Nijverheidsweg en Wasseven in Ham en in de Zuidstraat in Beverlo. Burgemeester van Beringen Thomas Vints (CD&V) wijst wel op het risico dat de vrachtwagens daarna gewoon door de dorpskern van een andere gemeente gaan rijden.

Hamme

 • Bewakingscamera’s in de Meulenbroekstraat, op de Markt en het Tweebruggenplein, aan de voor- en achterzijde van Sporthal Meulenbroek, op het Kaaiplein en in de omgeving van het openluchtzwembad.

Hamont-Achel

Harelbeke

 • december 2009 – 9 bewakingscamera’s, aan de fietsenstallingen aan het station en aan sporthal De Dageraad. 2 extra gepland aan de doorgang en de tunnel naar de perrons.