Het gaat hard in Antwerpen

anpr05Het gaat hard in Antwerpen, toch wat het opbod aan surveillance, controle en repressie betreft. Gisteren liet Bart De Wever weten dat hij er niets op tegen zou hebben als er permanent soldaten in het Antwerpse straatbeeld zouden blijven patrouilleren. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zette alvast de deur open door te beslissen dat de militairen nog een maand langer belangrijke gebouwen zullen bewaken. Een opvallend een-tweetje onder partijgenoten.

Vervolgens deelde het stadsbestuur mee dat Antwerpen het stedelijk ANPR-netwerk stelselmatig zal uitbreiden. Dat moet in de loop van 2016 leiden tot een volledige ring van ANPR-camera’s rond de binnenstad, het gebied binnen de Singel en op Linkeroever. Dat gebeurt onder het mom van het handhaven van de geplande lage-emissiezone. Maar de camera’s zullen “uiteraard” ook gebruikt worden voor politionele doeleinden. Vanaf 2017 volgt dan een nieuwe uitbreiding met een ring van camera’s aan de stadsrand, langs invalswegen op de grens met de buurgemeenten.

Een belegerde stad

Een eerste ring werd dit voorjaar al gerealiseerd rond de Diamantwijk, volgend jaar is dus het stadscentrum aan de beurt en in 2017 het volledige stedelijke grondgebied. Het klinkt als een wurggreep. Een ring van bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning, het leger permanent op straat, de aankoop van oorlogswapens voor de politie, GAS-boetes die te pas en vooral te onpas worden uitgedeeld, enzoverder. Antwerpen wordt steeds meer een belegerde stad. Wie gaat er eindelijk op de rem staan?

Lees ook