In een interview met de Gazet van Antwerpen somt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA), de verschillende soorten camera’s op die er in Antwerpen hangen. In totaal bestaat het cameranetwerk uit 502 camera’s, waarvan 345 vaste dome-camera’s. Daarnaast zijn er ook 8 mobiele dome-camera’s die worden ingezet om bijvoorbeeld sluikstort aan te pakken. De stad gebruikt ook ANPR-camera’s die nummerplaten kunnen herkennen om het verkeer te controleren. 77 ANPR-camera’s vormen twee veiligheidsschilden waarmee het doorgaand verkeer wordt gecontroleerd. Eén rond de diamantwijk en één aan de Singel. Zeven ANPR-camera’s beheren de toegang tot de voetgangerszones. Bovenop al die bewakingscamera’s gebruikt de politie ook nog drie combicams tijdens ordediensten bij evenementen en betogingen. Voor specifieke acties zet de politie drie trailers met mastcamera’s in.
Nooit genoeg
In datzelfde interview maakt Vermant ook duidelijk dat 502 camera’s niet voldoende zijn voor De Wever. Bij het aantreden van De Wever had het stadsbestuur 90 bewakingscamera’s, ondertussen zijn er het meer dan 500, en de volgende legislatuur wil hij “verder doorgroeien naar duizend camera’s“. Antwerpen wil daarbij voortrekker zijn op het vlak van nieuwe cameratechnologie.
“De volgende legislatuur willen we verder doorgroeien naar duizend camera’s. Die verdubbeling komt niet alleen door klassieke toezichtscamera’s die we als een spinnenweb verder zullen uitrollen in de districten. Maar ook door het derde ANPR-veiligheidsschild rond de stad zelf. Tegelijkertijd zetten we in op nieuwe technologie die camera’s slimmer maken. In de toekomst zullen camera’s op die manier niet alleen mensen, kleding of attributen kunnen herkennen, maar ook verdachte situaties, zoals een achtergelaten rugzak, kunnen inseinen. Ook alarmerend gedrag, zoals iemand die plots ineenstuikt op straat door een infarct, kan dan worden herkend.”
Bron: Gazet van Antwerpen