Art & Surveillance /// Things to Come #21 The Society of Control

Things to Come #21 The Society of Control – tentoonstelling in De Balie, Amsterdam (NL).
Vrijdag 31/8 & zaterdag 1/9/2001.

Met 0100101110110101.org, CUT-n-PASTE Teletap & Scanner, Bill Spinhoven (installatie I/Eye) en een (kort)filmprogramma.
Tekst en uitleg via Nettime.

De kortfilms:

  • COUPLE, Hans Peter Amman, Zw, 1998, 11min, video – analytische film over de menselijke behoefte betekenis te geven aan beelden.
  • OBSERVATION # 762, Bart Dijkman, Nld., 1997, 7min, video – De toeschouwer kijkt via een bewakingscamera naar een choreografie voor 1 man en 1 auto.
  • SURVEILLANCE, Chris Petit, G.B., 1996, 17min, video – Bewakingscamera’s bestaan vanwege het vermoeden van een toekomstige misdaad. Tegelijkertijd worden alle nietsvermoedende voorbijgangers gezien als potentieel verdacht.
  • LOOK AT ME, Peter Stel, Nld, 1998, 3’30min., video – De kijker is getuige van de emoties dat een concert van de Back Street Boys bij een pubermeisje losmaken.
  • iNSIDEoUT, Therese Jacobsen, Erik Vang, Noo, 2000, 2’30min, 35mm – In het internet tijdperk is het voor het individu makkelijker geworden om een publiek te vinden. Tegelijkertijd dringt de maatschappij ook sterker binnen in de privésfeer. Naast “Big brother is watching you” bestaan er ook meerdere kleine “Brothers”.
  • LEHRFILM ÜBER DIE REKONSTRUKTION VON STASI-AKTEN, Anke Limprecht, Dui., 2000, 11’30min., 16mm – De film toont 2 zogenaamde “Gauckbehörde”, die puzzelen met een kamer vol kapot gescheurde Stasie-akten.
  • HOST, Kristin Lucas, 1997, 7’36”, Eng gespr., video – Een on-line therapie-sessie waarbij een bewakingscamera het oog van de media wordt.

Persbericht

De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam, opent het nieuwe seizoen met een speciale aflevering van de serie Things to Come, met een programma dat geheel in het teken staat van elektronische observatie en controle, “The Society of Control”. Things to Come is een serie programma’s van De Balie rond interdisciplinaire kunstvormen, experimentele cinema en
nieuwe media.

The Society of Control wil de exponentiële groei van elektronische bewakings-, observatie en controle systemen ter discussie stellen. Deze systemen beheersen toenemend allerlei aspecten van het openbare en het privé leven.

Het gaat daarbij enerzijds om bewakingssystemen van de fysieke openbare ruimte, zoals bewakingscamera’s, bewegingsmelders, geautomatiseerde volgsystemen die individuele mensen kunnen herkennen en volgen, irisscanners, machines die vingerafdrukken kunnen lezen en andere “biometrische” systemen, tot en met DNA databanken. Ook de elektronische ruimte van telefoon, gsm en internet wordt aan steeds verfijndere controletechnieken onderworpen. Nederland is notoir voor het op grote schaal toepassen van telefoontaps en het is bekend dat GSM communicatie kinderlijk eenvoudig is af te tappen en te beluisteren. De recente ophef rond het Engels/Amerikaanse afluistersysteem Echelon, voor e-mail en andere elektronische communicatie, heeft echter voor het eerst aan een groot publiek duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar deze elektronische communicatie is.

De mythe dat het Internet een totaal open vrijruimte zou zijn waar alles kan en dus ook alles gebeurt wat elders verboden is, vormde het beste voorwendsel om op grote schaal de politionele bewaking van deze nieuwe communicatieruimtes te gaan organiseren. Daarbij valt het fanatisme op waarmee tegen allerlei vormen van communicatie en publicatie wordt opgetreden, die in de normale fysieke wereld al sinds jaar en dag bestaan en floreren. De angst voor een ongecontroleerde elektronische vrijstaat leidt tot een wildgroei van politionele bewakingssystemen. De privacy van burgers en hun recht op vrije meningsuiting wordt met voeten getreden, alle energie lijkt gericht op totale controle.

De titel van het programma verwijst bewust naar Gilles Deleuze’s notie van een Control Society, zoals hij deze heeft uitgewerkt in zijn tekst “Postscript on the Societies of Control”.

Voor The Society of Control nodigde De Balie een aantal bevriende kunstenaars uit een panorama van elektronische bewaking, observatie en controle te creëren: Geen abstracte discussies maar de concrete ervaring van elektronische observatie.