Henry Porter: Suspect Nation

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=YY-M2_mm7gM&w=600&h=335]

Henry Porter maakte in 2006 voor Channel 4 de boeiende (én schokkende) documentaire Suspect Nation over hoe nieuwe controletechnologieën mensen in gevaar kunnen brengen in plaats van ze bescherming te bieden.
Met Nederlandse ondertiteling.

Privacy Project schreef onderstaande recensie over de film.

Hoe wordt informatie verzameld? Kan nieuwe technologie mensen in gevaar brengen in plaats van bescherming te bieden? Op deze twee vragen probeert Guardian journalist en regisseur Henry Porter antwoord te krijgen in “Suspect Nation”, de documentaire die hij in 2006 draaide.

Porter begint zijn verhaal in 1997, het jaar dat Tony Blairs New Labour partij aan de macht kwam. In de daaropvolgende jaren is het Britse publieke landschap drastisch veranderd. Dit mag je gerust letterlijk nemen: in het afgelopen decennium zijn in Groot-Brittannië op grote schaal steeds geavanceerder bewakingscamera’s geplaatst. Inmiddels gaat het om meer dan vier miljoen camera’s. Daarmee is het land de absolute koploper in Europa.

Bewakingscamera’s zijn echter maar het topje van de surveillance ijsberg. Beveiligingssystemen, die de burger steeds meer beperken in zijn vrijheid, worden almaar uitgebreid. Het argument dat Blair en de zijnen daarvoor aanvoeren, is dat dit de manier is om onze internationale vrijheden te garanderen. De dreiging van terrorisme moet bestreden worden met moderne beveiligingstechnologieën.

Een ander argument is dat wij, zolang we niets verkeerds doen en niets te verbergen hebben, ook niets te vrezen hebben van alle beveiligingsmaatregelen.

Henry Porter haalt dit argument onderuit door te stellen dat het niet een kwestie is van individuen die iets ‘verkeerds’ doen, maar dat het meer de vraag is of wij toekomstige overheden wel genoeg kunnen vertrouwen om niet met alle beveiligingsmaatregelen aan de haal te gaan. Misbruik ligt op de loer, omdat zo langzamerhand een enorme informatiestroom beschikbaar is. Ook stelt Porter dat overheden die informatie nu al misbruiken. In de Verenigde Staten heeft de FBI bijvoorbeeld de ‘no fly’ lijsten, die in het leven zijn geroepen om terroristen te weren, uitgebreid met de namen van mensen die tegen de huidige regering zijn.

Porter weerlegt ook het argument dat deze beveiligingsmaatregelen nodig zijn om het terrorisme te bestrijden. Het willekeurig verzamelen van allerlei informatie is alles behalve productief. Door iedereen verdacht te maken maakt de overheid het in principe moeilijker om de echte relschoppers eruit te halen.

“We zoeken naar naalden in hooibergen”, aldus Al Gore in Suspect Nation.

Porter laat ook zien dat de gebruikte nieuwe technologieën juist in het voordeel kunnen werken voor mensen die hun echte identiteit willen verbergen. Zo demonstreert een beveiligingsexpert hoe eenvoudig het is om de systemen van de CCTV camera’s te manipuleren en te hacken. Op deze manier kunnen mensen belangrijke informatie vergaren over anderen.

Ook de in ID-kaarten en paspoorten verwerkte chips kunnen gemanipuleerd en zelfs gekopieerd worden door buitenstaanders. Porter stelt dat in de nabije toekomst terroristen in staat zullen zijn om op deze manier zichzelf van een andere identiteit te voorzien. De vraag is of we dit willen.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.