Electronisch stemmen terug naar af?

In België zal er in juni wel nog op verschillende plaatsen electronisch gestemd worden. Maar andere Europese landen keren op hun stappen terug, ondanks de niet onaanzienlijke kosten die er al gemaakt zijn.

Na Duitsland, Nederland en verschillende Amerikaanse staten heeft nu ook Ierland op haar beurt het electronisch stemmen de rug toegekeerd. Nochtans had het land reeds 55 miljoen euro geïnvesteerd in 7500 telmachines. Ook daar zullen de verkiezingen in juni dus weer met het klassieke stembriefje en rood potlood verlopen.

De voornaamste redenen voor de terugkeer naar het potlood, zijn het gebrek aan transparantie en de risico’s op vervalsing van de uitslagen. In het eerste geval gaat het over het principiële punt dat stemcomputers de verkiezingen voor de burger oncontroleerbaar maken. Stembriefjes kunnen geteld en desnoods herteld worden, maar bij electronisch stemmen moet er zomaar vertrouwd worden op de programmatuur.

Maar het is vooral de tweede horde die voor de Ierse en de andere regeringen te hoog om nemen blijkt te zijn. In 2006 had men in Nederland reeds omstandig en overduidelijk aangetoond hoe je een stemcomputer met een simpele ingreep kon laten liegen over de verkiezingsuitslag. De enige mogelijke conclusie was dan ook dat electronisch stemmen verre van veilig is en dat de resultaten alles behalve betrouwbaar zijn. In Nederland en verschillende andere landen werd daardoor het electronisch stemmen terug opgeborgen. Omdat, zoals in het spotje van VoorEVA gesteld wordt, een democratie inderdaad te belangrijk is om ze blindelings aan een computer toe te vertrouwen.

2 reacties
  1. datapanik 9 jaar ago
  2. Bladder 9 jaar ago