Art & Surveillance /// Exposed Voyeurism, Surveillance and the Camera @ Tate Modern

Tate Modern wil onze onverschilligheid tegenover surveillance tonen, aan de hand van beelden die zonder toestemming genomen werden. De tentoonstelling presenteert zo’n 250 werken. Het zijn zowel bekende werken van beroemde fotografen en videasten als beelden afkomstig van een bewakingscamera.

“De optie om telkens voor de ‘veilige’, want reeds overbekende fotografen en fotografische praktijken te kiezen, verraadt wellicht de echte inzet van de tentoonstelling. Het begrip ‘voyeurisme’ is hier niet meer dan een kapstok om werk van beroemde/beruchte fotografen nog maar eens aan op te hangen, met als uiteindelijk doel: een vlotte, op de luchtig geklede toerist afgestemde zomertentoonstelling. Het resultaat is een makke tentoonstelling die alle valkuilen elegant omzeilt – ze wil noch moraliseren, noch nodeloos shockeren – maar die precies daardoor uiteindelijk niets anders is dan een oefening in het ijle.” – Exposed. Steven Humblet in De Witte Raaf