Art & Surveillance /// Sylvain Vriens – Surveilling the surveiller (2010)

Surveilling the surveiller is een interactieve installatie van de Nederlandse kunstenaar Sylvain Vriens, waarin hij speelt met het perspectief van kijken en bekeken worden door een bewakingscamera.

In “Surveilling the surveiller” gaat een bezoeker zitten in een stoel tegenover twee kleine schermen. Op die schermen zie je eerst jezelf terwijl je de stoel nadert. Maar zodra je gaat zitten, tonen de beelden een vorige bezoeker die op de stoel zit waar jij nu zit. In plaats van de ruimte in het oog te houden, houd je nu de vorige bezoekers in het oog. Met als resultaat een surveillance loop zonder einde.

Normaal gezien bestaat camerabewaking uit een gesloten circuit waarbij je als “object” van de bewaking geen idee hebt hoe en wanneer je in het oog wordt gehouden. De idee achter “Surveilling the surveiller” is het creëren van een oneindige loop waarbij elke bewaker tegelijk ook de bewaakte is. Observeren en geobserveerd worden terzelfdertijd.