Art & Surveillance /// Ballonnen tegen bewakingscamera’s

Zondag 16 januari vierde het Franse collectief Souriez vous êtes filmés met terechte trots haar vijftien jaar (sedert 1995!) verzet tegen de camerabewaking. Ze deed dat toepasselijk in de straten van Parijs, die steeds verder ontsierd worden door het 1000 caméras pour Paris plan. Onder het oog van één van die camera’s lieten de actievoerders een tros ballonnen los. Helemaal verblind werd de cycloop niet, maar dat maakte het gebeuren niet minder feestelijk.

[blip.tv http://blip.tv/play/AYKet1EC]

Het is overigens verre van de eerste keer dat ballonnen worden ingezet als een ludiek teken van afkeer voor bewakingscamera’s en voor datgene waar de camera’s voor staan. In een vroegere blogpost hebben we het al gehad over kunstenaar William Lamson. Ook in Lyon werden een paar jaar geleden ballonnen ingezet als symbolische actie tegen camerabewaking en andere big brother toestanden.