Art & Surveillance /// Unstable / Marcos Zotes – CCTV/Creative Control (2011)

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=cP5oCMB0BPA&w=600&h=335]

Unstable is een laboratorium voor ontwerp en onderzoek naar de sociale en politieke aspecten van stedelijke architectuur. Unstable werd opgericht door de Spaanse architect Marcos Zotes en opereert vanuit Reykjavik. De installatie CCTV/Creative Control (2011) “seeks to question the oppressive mechanisms and discourses implemented in the city through the temporary appropriation of public space.” CCTV/Creative Control was een installatie waarbij een reusachtig oog geprojecteerd werd op een watertoren in Brooklyn, New York. Met de CCTV-toren vestigde Zotes de aandacht op de toenemende controle in de openbare ruimte. De installatie was in 2012 ook te zien tijdens de Biënnale van Venetië als onderdeel van “Spontaneous Interventions: Design Actions for the Common Good”.