Britse regering wil elektronisch verkeer van elke inwoner in het oog houden

De Britse regering plant een stevige uitbreiding van de mogelijkheden die de overheid heeft om het elektronische verkeer van inwoners in het oog te houden. Volgens tegenstanders is de maatregel een onnodige en enorme inbreuk op de privacy, gelijkaardig aan het beleid van landen als Iran en China.

Als het voorstel wet wordt, zullen internetproviders verplicht worden om hardware te installeren die de overheid toegang geeft tot alle communicatie, in realtime én zonder gerechtelijk bevel. Het gaat daarbij over lijsten van alle telefoongesprekken, sms’jes, e-mails en bezochte websites.

Lees het volledige artikel bij De Morgen of uitgebreider in The Telegraph.

Het zogenaamde ‘Communications Capabilities Development Programme’ (CCDP) heeft ondertussen al vanuit verschillende hoeken een heleboel (en terechte) kritieken moeten slikken. Onder meer Big Brother Watch en Privacy International toonden zich felle tegenstanders van de draak van een wet. In zoverre dat de regering even pas op de plaats maakte en bekend maakte dat het “nog maar een plan” zou betreffen.

De ervaring leert echter dat dit soort plannen nooit helemaal afgevoerd wordt. Eerder wordt er op zo’n momenten achter de schermen verder gewerkt aan een “afgezwakte” versie die dan wel acceptabel zou zijn maar in de praktijk nauwelijks minder erg is. Bovendien kreeg Privacy International een interne nota van de Liberal Democrats te zien waarin allerlei drogredenen en verdraaiingen worden aangehaald om twijfelende politici toch maar over de streep te trekken en het wetsvoorstel goed te keuren. Alle hens aan dek dus voor een wetsvoorstel dat de vergelijking met het internetbeleid in landen als Iran of China inderdaad moeiteloos doorstaat.

Petitie van Open Rights Group.