Fiscus schendt recht op inzage databanken

Vorige vrijdag is een nieuwe wet op de belastingen in het Belgisch Staatsblad verschenen. Zeer tot ongenoegen van de Privacycommissie die brandhout maakt van de wet. De wet geeft de fiscus buitensporige bevoegdheden waardoor de privacy van iedereen in het gedrang komt. In de praktijk wordt het inzagerecht gewoon afgeschaft, vreest de commissie. Daarmee schendt de wet het basisrecht van elke burger om alle databanken in te kijken waarin hij of zij vermeld wordt. Voorzitter Willem Debeuckelaere van de Privacycommissie:

“De privacywet geeft u het recht om alle databanken in te kijken waarin u voorkomt. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de dossiers van de politie, het gerecht of de inlichtingendiensten. Maar ook in die gevallen kan u, zodra het onderzoek dat toelaat, uw dossier opvragen. De nieuwe wet verhindert u om uw belastingdossier in te kijken, zolang u het voorwerp uitmaakt van ‘een controle’, ‘een onderzoek’ of ‘daarmee verband houdende werkzaamheden’. Dat is zo ruim dat uw belastingdossier eindeloos geheim kan blijven.”

Lees meer o.a. bij deredactie.be.

1 REACTIE

  1. En dan hebben ze ook nog eens groen licht gekregen voor een megadatabank voor de fiscus. En maar blijven beweren dat er geen vuiltje aan de lucht is, dat ze ons niet ongerust moeten maken en meer van dat soort sussende blablabla. Het is alsof de spin haar web van databanken verder weeft rond elke burger. Tot we allemaal verstrikt en verstikt geraken in een cocon van data. Poëzie? Neen, bittere realiteit.

Reacties zijn gesloten.