Art & Surveillance /// Even geen last meer van gezichtsherkenning

Facebook heeft zijn gezichtsherkenning in Europa (voorlopig) on hold gezet. Google+ doet wel verder, maar dan met dit feature standaard uitgeschakeld en enkel als opt-in beschikbaar. De marketeers van het Amerikaanse Facedeals gaan nog wat verder en misbruiken de biometrische informatie van Facebook voor aanbiedingen aan bezoekers van winkels. En dan hebben we het nog niet gehad over de wildgroei aan bewakingscamera’s die steeds meer voorzien worden van software voor automatische gezichtsherkenning. Zoals Naomi Wolf onlangs opmerkte:

We know from industry newsletters that the US military, law enforcement, and the department of homeland security are betting heavily on facial recognition technology. Facebook itself is a market leader in the technology – but military and security agencies are close behind.

CV Dazzle helpt een handje

Tegenover al die ontwikkelingen lijkt wat volgt een druppel op een hete plaat. Maar ook al dateert dit nieuws van heel even geleden, toch is CV Dazzle te leuk om niet opnieuw op te vissen. CV Dazzle (kort voor computer vision dazzle) is het geesteskind van kunstenaar Adam Harvey. Voor zijn project gebruikt Harvey gewone gezichtsverf om bepaalde vormen op een gezicht te schilderen en daarmee de contouren van het gelaat te verstoren. Door die vormen raakt de software van beveiligingscamera’s in de war en wordt het systeem voor automatische gezichtsherkenning om de tuin geleid.

Een mooi staaltje reverse engineering dat een procédé uit WO1 upgradet tot een anti-surveillance tool. Uitgebreide info, beeldmateriaal en extra tips vind je op de website van CV Dazzle. Starterstips vind je ook bij Wired.

Tijdens het festival De Beschaving in Utrecht bracht make-up artieste Marije de Wit de idee achter CV Dazzle uitgebreid in de praktijk. Het resultaat kan je bekijken in de video hieronder. Haar bevindingen lees je in een blogpost. Ze merkte dat het verre van eenvoudig is om de gezichtsherkenning te verschalken. Maar het lukte haar uiteindelijk wel. De gezichtsherkenning ging wel degelijk kapot!