Art & Surveillance /// Kunst over privacy op Ars Electronica

Ieder jaar wordt in Linz (Oostenrijk) het Ars Electronica Festival for Art, Technology and Society gehouden. Dit jaar barstte het festival van de privacy gerelateerde kunst. Bits of Freedom zet een aantal highlights op een rijtje.

Eén opvallend voorbeeld is Memopol-2 van de Estlandse kunstenaar Timo Toots, die met zijn project de Golden Nica voor interactieve kunst won.

Deze dystopisch aandoende, kamergrote installatie scant paspoorten van bezoekers en verzamelt daarmee zo veel mogelijk informatie online. Deze informatie wordt met een donkere en enge esthetiek getoond aan de bezoekers. Door slim met gegevens om te gaan wordt bijvoorbeeld niet alleen je geboortejaar maar ook het jaar waarop je statistisch gezien gaat sterven getoond.

Timo Toots: Memopol-2
Timo Toots: Memopol-2 in KUMU Art Museum (Tallinn, Estonia, 2011)

Bits of Freedom gaat ook in op een aantal projecten die momenteel te zien in het Ars Electronica centrum. Daar loopt een vaste tentoonstelling onder de titel Out of Control – What the Internet Knows About You.

Lees hier het volledige artikel.