Art & Surveillance /// Heather Dewey-Hagborg maakt kunst met uw dna

[vimeo 67763977 w=600&h=337]

Kunstenaar Heather Dewey-Hagborg gaat in de straten van New York op zoek naar sigarettenpeuken, kauwgom of haar. Met het DNA dat ze daarop terugvindt, stelt ze vervolgens zo realistisch mogelijke 3D-beelden samen van anonieme New Yorkers. heather-dewey-hagborgGeen idee of haar portretten ook werkelijk overeenstemmen met de realiteit, maar dat doet ook niet echt ter zake. Dewey-Hagborg speelt met de DNA-technologie om duidelijk te maken wat vandaag of in de nabije toekomst mogelijk is. Dat je een haar verliest op straat, dat een onbekende dat haar kan oppikken en dat hij op die manier een heleboel te weten kan komen over jou. Het klinkt boeiend en tegelijk beangstigend. Met haar project zit de artieste zelf al in een grijze zone waar artistieke vrijheid en schending van de privacy elkaar raken. Maar wat als je het artistieke weglaat? Is het enige wat dan nog overblijft het verdwijnen van je anonimiteit? Het is een vraag die Dewey-Hagborg met haar werk wil stellen en ze hoopt dat er alsnog een maatschappelijk debat kan ontstaan over het gebruik en potentieel misbruik van DNA-profilering. [vimeo 60928966 w=500&h=280] Ook Reuters wijdde een reportage aan het werk van Heather Dewey-Hagborg. Bekijk de video via deze link.