Art & Surveillance /// Kijk en laat je bekijken: de Eyestalkers komen naar Gent

[vimeo 89389056 w=600&h=337]

Het Nederlandse kunstenaarsduo Front404 heeft met zijn Eyestalkers opnieuw voor een fascinerend kunstproject gezorgd waarin privacy en surveillance centraal staan.

De Eyestalkers zijn een groep oplettende ogen. Van achter hun ramen houden ze haastige voorbijgangers en slenterende passanten in de gaten. De starende oogbollen op hun stokjes staan daar als een zichtbare verschijning van alle onopvallende en onzichtbare surveillance in de stad. Zoals de vele bewakingscamera’s of de systemen die je smartphone tracken.

In plaats van de surveillance te verbergen laat Front404 die net weer duidelijk zien. Hun Eyestalkers bezorgen je weer het gevoel dat je bekeken en begluurd wordt. Een gevoel van paranoia dat volkomen gerechtvaardigd is, maar dat nu ontbreekt door de ongrijpbare vormen die de moderne surveillance-cultuur heeft aangenomen.

Door hun schokkerige, plotselinge bewegingen zijn de Eyestalkers ook echte eyecatchers. Zo worden de kijkers zelf bekeken.

Je kan de Eyestalkers van 28 mei tot 4 juni bekijken in de Meerseniersstraat (zijstraat Vrijdagmarkt) in Gent.

bba-logo-smallDe Eyestalkers staan er 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 – naar analogie met Big Brother die ook nooit een oog dicht doet. Ze vormen daarmee de perfecte aanloop naar de uitreiking van de Big Brother Awards op woensdag 4 juni in de Zebrastraat in Gent. Reserveer nog snel een plaatsje via bigbrotherawards.be. Daar kan je ook stemmen op de publieksprijs. Doen!