Art & Surveillance /// Kate McQuillen – X-Rays (2013)


 
X-Rays is een reeks monoprints waarin de Amerikaanse kunstenares Kate McQuillen speelt met de beeldvorming rond bodyscans. Wat we zien, lijkt heel erg op de beelden die we kennen van de bodyscans op luchthavens en dergelijke. Alleen zien we dit keer niet de lichamen onder de kleding, maar heeft McQuillen verschillende scans van vrouwenondergoed geprint. Bovendien lijken de scans telkens ook een wapen te onthullen. Alleen zijn die laatste in werkelijkheid onschuldige papieren knipsels. McQuillen zoomt op die manier in op beveiligingsprocedures, zoals de bodyscan, die vaak misleidende resultaten opleveren en die onschuldige burgers het gevoel geven dat ze als verdachten worden behandeld. Met het gebruik van vrouwenlingerie zinspeelt ze ook op de vaak invasieve aard van bewakingstechnologieën en op de intieme blik van de overheid op het privéleven.

Kate McQuillen Website / X-Rays