Art & Surveillance /// Electronic Disturbance Theater / Ricardo Dominguez

electro-disturb

Electronic Disturbance Theater (Ricardo Dominguez) is een Amerikaans collectief dat opereerde in het grensgebied tussen performance en hacktivisme. In het kader van hun U.S./Mexico Border Disturbance Art Project, ontwikkelde de groep onder meer een zogenaamd Transborder Immigrant Tool (TBT, 2007-heden). TBT was een mobiele app die, met behulp van gps technologie, migranten in de woestijn van Californië naar de dichtstbijzijnde waterbron en naar een veiliger route door de woestijn leidde. De app streamde ook permanent experimentele poëzie (vandaar Geo Poetic System). Naast de simpele functionaliteit wilde de app tegelijk bewust maken van het aantal doden op de tocht van Mexico naar de VS en van de manier waarop we naar migratie en migranten kijken. TBT lokte heel wat controverse en zelfs een officiële aanklacht uit.

[vimeo 6109723 w=600&h=337]