Art & Surveillance /// Front 404 – Eyestalkers / Panopticons

Nederlands kunstenaarscollectief dat met hun Eyestalkers, Panopticons en George Orwell’s Birthday Party onze blik op surveillance terug op scherp stelt.

panopticons

De fantastische PanoptICONS (2010) van FRONT404 zijn gemuteerde stadsvogels die een bewakingscamera in plaats van een kop hebben. Met de vogels willen de kunstenaars de aandacht vestigen op de wildgroei aan bewakingscamera’s. (link 1 | link 2) De PanoptICONS zijn nog regelmatig te zien in verschillende steden (agenda).
“Hidden cameras harvest our identities as crows swoop down to capture our dropped crumbs and discarded food wrappers. Front 404 see their panoptICONS as the logical evolution of these two species, feeding on privacy and biometric data.”

[vimeo 14669337 w=600&h=337]

George Orwell’s Birthday Party

In 2013 vierde Front 404 George Orwell’s Birthday Party door bewakingscamera’s in het centrum van Utrecht met kleurrijke feesthoedjes uit te dossen. Een nieuwe trend?

Eyestalkers

Hun meest recente installatie Eyestalkers (2014) is opnieuw een knap staaltje surveillancekunst. De installatie was ook in Gent te zien naar aanleiding van de uitreiking van de Big Brother Awards 2014.

[vimeo 89389056 w=600&h=337]