Art & Surveillance /// Hassan Elahi – Tracking Transience

hassan-elahi

In zijn werk heeft HASAN ELAHI, een Amerikaans mediakunstenaar met roots in Bangladesh, vooral aandacht voor de invloed van technologie en media op het dagelijks leven. Terugkerende thema’s zijn onder meer surveillance, sousveillance en grenzen. In 2002 werd de kunstenaar door de FBI ten onrechte aangehouden en langdurig verhoord op Detroit Airport. De FBI wilde precies weten wat hij op 11 september had gedaan. Dit bleef zich in de daaropvolgende maanden nog tientallen keren herhalen en elke keer als Elahi op reis ging, moest hij de FBI inlichten en een gedetailleerde planning overleggen. Dit inspireerde de kunstenaar tot zijn kunstproject Tracking Transience waarin hij de hele wereld op de hoogte houdt van waar hij zich bevindt en wat hij doet.

[ted id=1258 lang=nl]