Art & Surveillance /// Mare Tralla – Self Surveillance / Protected

mare-trallaMARE TRALLA aka Disgusting Girl (blog) – Estse feministische kunstenares. In haar recent werk focust ze regelmatig op privacy, surveillance en veiligheid vanuit een gender perspectief.
In de performance Self Surveillance (2007-2009) neemt Tralla de controle over haar lichaam op ironische wijze in eigen handen. Ze plaatst camera’s op en onder haar kleren. Op die manier filmt ze zowel haar omgeving als haar eigen lichaam, terwijl ze door de stad loopt. Vanuit die ongebruikelijke combinatie van perspectieven ontstond haar “self surveillance” performance.
Protected (2008) neemt als uitgangspunt de 16de eeuwse traditie van de schilder die met zijn schildersezel de natuur in trekt. Ze plaatst die in de 21ste eeuw door “live” de “bewegingen” van bewakingscamera’s in de openbare ruimte te schilderen. Doordat ze dit in het openbaar doet, lokt ze ook discussies met voorbijgangers uit rond het thema surveillance.