Art & Surveillance /// Ubermorgen – Do You Think That’s Funny

Kunstenaarsgroep Ubermorgen werd in 1999 in Wenen opgericht door Hans Bernhard en Lizvlx. Samen onderzoeken ze hedendaagse sociale vraagstukken, met name omtrent veiligheid, privacy en copyright. Hun werken – zowel online als offline, maar steeds met een digitale twist – zijn meestal confronterend en onconventioneel.

ubermorgen-snowden

Do You Think That’s Funny (2013) is een installatie die opgebouwd is rond versleutelde data die het kunstenaarsduo gekregen zou hebben van Edward Snowden toen zijn vliegtuig een tussenstop moest maken op de luchthaven van Wenen.

“This work is one of the results of our meeting with Snowden. We’re in receipt of an encrypted data package that circulates as Dark Data inside ethernet cables organised by four ‘Beagle Bones’. Any manipulation will result in the immediate deletion of all files. The ‘amnesiac’ netbooks run TOR privacy software and are wiped clean every reboot. ‘The Fridge’ (the body) is filled with energy drinks. The CCTV cameras stream and record all government and non government activity inside the gallery.”

Een transcriptie van het gesprek tussen Ubermorgen en Edward Snowden kan je hier lezen.

Meer lezen:

Extra

Tijdens het 30ste Chaos Communication Congress [30c3 in 2013] sprak Lizvlx over “Art Practice under the Regime of Anti-Terror Legislation”.

https://www.youtube.com/watch?v=BaS-iFclF6k