Art & Surveillance /// Schuldige landschappen

De Frankfurter Kunstverein heeft een originele fotowedstrijd gelanceerd. Het gaat deze keer niet om fotogenieke of zomaar mooie landschappen, maar om “landscapes of surveillance”. Onder de naam Eagle-Eye Photo Contest worden fotografen opgeroepen om plekken te fotograferen die te maken hebben met de alomtegenwoordige surveillance.

Although we have learned much about surveillance activities in Germany over the last two years, we still have very few photographs of what these infrastructures actually look like.  From March 22nd until May 31st, the Eagle-Eye Photo Contest calls upon photographers, artists and the general public to use their cameras as both a tool for documentation and investigation: to detect, document and visualize the known and the unknown, the beautiful, the curious, the threatening, and the everyday through the use of photography.

De initiatiefnemers hebben zich voor de wedstrijd duidelijk laten inspireren door fotograaf Trevor Paglen, die zelf ook in de jury zit. Paglen is geobsedeerd door de black world van geheime militaire bases, vliegvelden en gevangenissen. Voor zijn project Untitled (Drones) maakte hij een reeks indrukwekkende luchtfoto’s in allerlei kleurschakeringen, enkel onderbroken door minuscule drones – dan nog enkel zichtbaar voor wie heel nauwgezet kijkt. Voor een post-Snowden project vloog hij met een helikopter over de hoofdkwartieren van de NSA en andere Amerikaanse inlichtingendiensten en fotografeerde hij de gebouwen. De resulterende beelden laten zien dat surveillance ook ergens ‘woont’. Iets vergelijkbaar willen de initiatiefnemers met hun Eagle-Eye Photo Contest bereiken. U weet dus wat u te doen staat als u binnenkort even in Duitsland zou zijn.

Kleine beperking. Bij deze wedstrijd gaat het om plekken in Duitsland. Maar niets belet u uiteraard om ook in België of elders op zoek te gaan naar “landscapes of surveillance”. De Eagle-Eye Photo Contest zal u er niet mee winnen. Maar van ons krijgt u zeker een meer dan eervolle vermelding.

trevor-paglen-nsa-fort-meade
Foto: Trevor Paglen