Art & Surveillance /// Adam Harvey: Stealth Wear / CV Dazzle

Adam Harvey Stealth Wear

De New Yorkse kunstenaar Adam Harvey toont dat anti-surveillance kleding gerust catwalk-waardig kan zijn en dus ‘in de mode’ zou kunnen raken. Hij lanceerde een hele reeks projecten op het raakvlak van mode, design, kunst en privacybescherming.

Stealth Wear

Samen met ontwerpster Johanna Bloomfield maakte Adam Harvey een reeks dronebestendige boerka’s. De Stealth Wear-lijn, bestaat uit kledingstukken van een gemetalliseerde stof die speciaal ontworpen is om infrarooddetectie door warmtecamera’s (zoals die van rondvliegende drones) tegen te gaan. De collectie bevat naast de boerka een sjaal in het model van een traditionele hoofddoek, een hoodie en een t-shirt met een stuk röntgenwerend materiaal op de borst.

De OFF Pocket is dan weer een accessoire dat ervoor zorgt dat de locatiesignalen van je telefoon niet op te pikken zijn.

CV Dazzle was Adam Harvey’s eerste surveillance gerelateerde project, door hemzelf eenvoudig “an experiment with makeup and hair styles that will confuse facial-recognition systems” genoemd. Wij vonden het een originele manier om het geweld van de gezichtsherkenning heel even een voetje te lichten. Voor CV Dazzle gebruikte Harvey gezichtsverf om bepaalde vormen op een gezicht te schilderen en daarmee de contouren van het gelaat te verstoren. Door die extra vormen moet de software van beveiligingscamera’s in de war geraken en het systeem voor automatische gezichtsherkenning om de tuin geleid worden. Een mooi staaltje reverse engineering dat een procédé uit WO1 upgradet tot een anti-surveillance tool. Uitgebreide info, beeldmateriaal en extra tips vind je op de website van CV Dazzle. Starterstips vind je ook bij Wired.

Meer lezen: