Art & Surveillance /// Sang Mun’s ZXX

Sang Mun ZXX

Als reactie op overheden en bedrijven die wereldwijd alle persoonlijke communicatie in de gaten houden, maakte ontwerper Sang Mun in 2013 een nieuw lettertype. ZXX is niet zomaar te ontcijferen door de tekstherkenningsmachines van inlichtingendiensten. Machines kunnen geen tekst herkennen die met het lettertype gemaakt is, terwijl het menselijke oog meteen ziet wat er staat.

Zelf omschrijft Sang Mun ZXX als een statement die bedoeld is om vragen over privacy op te roepen. “Hoe kunnen we onze gedachten verbergen voor artificiële intelligentie en diegenen die zulke technieken inzetten? Vanuit die vraag is het project ontstaan. Daarom heb ik besloten een lettertype te maken dat onleesbaar is voor software die teksten scant. Het kan gebruikt worden om documenten, of persoonlijke correspondentie te verbergen.”