Art & Surveillance /// Paolo Cirio – Overexposed

paolo-cirio-overexposed

Bij verschillende projecten van de Italiaanse conceptuele kunstenaar Paolo Cirio staat transparantie centraal. Zijn meest recente werk Overexposed (2015) is daar opnieuw een mooi voorbeeld van. Cirio plukte foto’s van negen topambtenaren van de inlichtingendiensten van het internet. Het zijn selfies en foto’s van familiefeestjes of andere privé-situaties die op Facebook en co te vinden waren. Cirio stencilde de foto’s op groot formaat en plakte ze in verschillende steden op de muren. Cirio gebruikt die privé-beelden van de verantwoordelijken voor de afluisterprakytijken als aanleiding voor een satirische kijk op de alomtegenwoordige surveillance.

Meer over Overexposed.

Een kleine greep uit eerder werk van Paolo Cirio:

  • Loophole for All (2013) – over offshore banking aan de hand van data van 200.000 bedrijven die op de Kaaiman eilanden “gevestigd” zijn.
  • Street Ghosts (2012) – met foto’s die van Google Street View geplukt werden.
  • Check Check Reality (2007) – over veiligheidsmaatregelen op luchthavens