Art & Surveillance /// Joëlle Tuerlinckx – Caméra Chinoise

.
Werk van de Belgische kunstenares Joëlle Tuerlinckx. De foto’s werden genomen tijdens een tentoonstelling in het Brusselse kunstencentrum Wiels in 2013. Is het een blik dat zich vermomt als een bewakingscamera of een bewakingscamera die zich uitgeeft voor een blik? Op zich maakt het niet zoveel uit, want terwijl je in de ruimte de kunstwerken bekijkt, bekruipt je sowieso het gevoel dat je bekeken wordt. Daarmee wijst het werk met simpele middelen op de alomtegenwoordigheid van camerabewaking. In ons hoofd zit er al zoveel gewenning aan de spiedende camera’s, dat we maar een paar vage gelijkenissen met een echte bewakingscamera nodig hebben om te vermoeden dat we in de gaten worden gehouden. Een trompe-l’oeil is al voldoende.

Joelle Tuerlinckx – Caméra Chinoise (2010)
found object, Shanghai 2010 metal box, metal wall mount