Art & Surveillance /// Roos Groothuizen: Consulate of Google

Wie geïnteresseerd is in een internetpaspoort kan terecht bij The Consulate of Google. In dat (fictief) consulaat kan je je eigen googlepaspoort laten aanmeten. Je levert je smartphone in bij de balie en terwijl je wacht wordt je unieke identiteitsbewijs samengesteld. De inhoud daarvan komt overeen met je advertentieprofiel.

The Consulate of Google is een project van de Nederlandse mediakunstenares Roos Groothuizen. Het was eerder haar afstudeerproject voor de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en ze trok er daarna mee naar tentoonstellingen én naar de uitreiking van de Big Brother Awards in de Schouwburg in Amsterdam. Daar zagen we de balie staan, met daarboven het bekende logo van Google en de tekst ‘ne soyez pas malveillant’ – Google’s motto in Franse vertaling. Je wordt er vriendelijk onthaald door de medewerkers van het consulaat, met op hun naamkaartjes de (job?)omschrijving ‘Anonymous Algorithms’.

Bij gebrek aan een smartphone konden we zelf niet de proef op de som nemen, maar een kleine rondvraag leerde ons dat de inhoud van je digitaal identiteitsbewijs soms pijnlijk accuraat maar soms ook ronduit fout is. We gaan er wel vanuit dat Google heel wat fijnmaziger werkt dan de manier waarop Groothuizen het hier aanpakt, vandaar wellicht dat ze het advertentieprofiel zelf slechts het topje van de ijsberg noemt. Wat Google écht van je weet is voor niemand bekend, dat maakt deel uit van het bedrijfsgeheim. Met The Consulate of Google licht Groothuizen een tipje van die sluier op, van een wereld die door algoritmes gestuurd is en waarvan we nauwelijks beseffen op welke enorme schaal we digitaal uitgekleed worden.

Roos Groothuizen – The Consulate of Google