Apploid: de privacyvriendelijke smartphone

smartphone-privacyJaap-Henk Hoepman maakte een interessante denkoefening. Wat als je het beste van Android en iOS, Google en Apple, zou combineren tot een privacyvriendelijke smartphone, de Apploid? Wat zijn precies de voor- en nadelen van beide systemen? En wat kunnen we daar van leren?

Samenvattend zien we dat Apploid op de volgende principes gebaseerd moeten zijn. Het business model moet uitgaan van de verkoop van smartphones, niet op het verzamelen en vermarkten van persoonlijke gegevens. Dat betekent waarschijnlijk wel dat, voor een commercieel haalbaar traject, de hardware niet open kan zijn. De software moet daarentegen wel open zijn. En dat kan, want het hoeft niet noodzakelijk vrij en gratis beschikbaar gemaakt te worden. Apps moeten vooraf gescreend worden. Maar dan volgens duidelijke openbare criteria, en uitgevoerd door een onafhankelijke derde partij. Sterke focus moet liggen op een uniforme gebruikerservaring, waarbij de default keuzes privacy vriendelijk en veilig zijn. Wel moet er een optie zijn voor de meer technisch onderlegde gebruikers om via een expert mode onder de motorkap te sleutelen.

Nu nog iemand vinden om zo’n Apploid te maken.

1 reactie
  1. Thomas Umbach 3 jaar ago