Apploid: de privacyvriendelijke smartphone

smartphone-privacyJaap-Henk Hoepman maakte een interessante denkoefening. Wat als je het beste van Android en iOS, Google en Apple, zou combineren tot een privacyvriendelijke smartphone, de Apploid? Wat zijn precies de voor- en nadelen van beide systemen? En wat kunnen we daar van leren?

Samenvattend zien we dat Apploid op de volgende principes gebaseerd moeten zijn. Het business model moet uitgaan van de verkoop van smartphones, niet op het verzamelen en vermarkten van persoonlijke gegevens. Dat betekent waarschijnlijk wel dat, voor een commercieel haalbaar traject, de hardware niet open kan zijn. De software moet daarentegen wel open zijn. En dat kan, want het hoeft niet noodzakelijk vrij en gratis beschikbaar gemaakt te worden. Apps moeten vooraf gescreend worden. Maar dan volgens duidelijke openbare criteria, en uitgevoerd door een onafhankelijke derde partij. Sterke focus moet liggen op een uniforme gebruikerservaring, waarbij de default keuzes privacy vriendelijk en veilig zijn. Wel moet er een optie zijn voor de meer technisch onderlegde gebruikers om via een expert mode onder de motorkap te sleutelen.

Nu nog iemand vinden om zo’n Apploid te maken.

1 REACTIE

 1. A “privacyvriendelijke smartphone” is an oxymoron, at least as long as a GSM modem is inside, since it allows triangulation. A mobile phone or “smartphone” is a device that records where you go _all_ the time and that can be turned on to eavesdrop.

  There have been and there currently are projects (e.g. Neo900, GTA04) that tried to have _more_ privacy by allowing to disable the modem (on a case-by-case basis so the user can decide whether it would be okay to send his location) and/or use certain techniques to isolate the modem further from the rest of the device.
  There is also something happening on the software side, take Replicant for example.

  They still all fail badly (in terms of full-privacy) because additionally to the modem they use other proprietary hardware that allows spying on you by third parties (e.g. the graphics processing unit may contain be non-free software, or some software on the device). Replicant fails because the device underneath contains proprietary hardware, while Replicant itself is free (as in libre) software.

  Let’s not begin to talk of Google’s Android phones or Apple phones, they will never allow you to have privacy because the whole purpose of these companies is to spy on you.

  What we really need, is a handhold device completely made with free hardware and free software, without a GSM/UMTS modem (which will never be free).

Reacties zijn gesloten.