Art & Surveillance /// Jakub Geltner – Nest

Jakub Geltner

– “the infection of surveillance in everyday life”

De Tsjechische kunstenaar Jakub Geltner maakte met Nest een reeks installaties waarin hij toont hoe surveillance onze leefomgeving besmet. Hij besteedde vier jaar aan het ophangen van bewakingscamera’s en schotelantennes op plekken waar in de verste verte geen nood is aan surveillance: een rotsformatie in de zee, een wandelpad langs het water of de gevel van een verlaten gebouw. Met zijn invasie van controle op onverwachte plekken, wil Geltner de noodzaak van surveillancetechnologieën in vraag stellen. Tegelijk wekken zijn installaties een ongemakkelijk gevoel op, doordat de alziende ogen opduiken op plekken waar je je als wandelaar onbespied zou moeten wanen. De zogenaamde “veiligheidscamera’s” geven passanten vooral een gevoel van onbehagen en onveiligheid.