De middelvingerafdruk van Jan Jambon

link-iconBen Caudron doorprikt op grondige wijze het ballonnetje van Jan Jambon, die een paar dagen geleden pleitte voor een databank met vingerafdrukken. Caudron serveert het idee af als een ontoelaatbare aanval op de privacy. Zijn conclusie:

Jambons voorstel is een zoveelste stap in een proces van normalisering van een pantopticon, een samenleving die grossiert in beloftes van veiligheid waarmee kwistig en luidruchtig gestrooid wordt. De rekening wordt dan weer stilzwijgend gepresenteerd en dreigt in tijden waarin technologie niet meer toelaat dat iets vergeten wordt steeds groter te worden. Elk verzet – hoe weinig pragmatisch, hoe symbolisch ook – is dan niet alleen gewenst, het is broodnodig. Zelfs als dat verzet zich beperkt tot een onwelvoeglijke middelvinger.

De middelvingerafdruk van Jan Jambon (opiniebijdrage voor Knack, 4/3/2016)