Art & Surveillance /// Julian Oliver – Transparency Grenade

“Privé-informatie vergaren via data, het kapen of platleggen van netwerkconnecties: dat zijn heuse oorlogswapens. Met mijn kunst wil ik gezonde paranoia onder burgers opwekken. Kinderen leren vandaag op school meer over het sterrenstelsel dan over e-mailen: dat moet anders.” — Julian Oliver

julian-oliver-grenadeKunstenaar en ‘kritisch ingenieur’ Julian Oliver (Nieuw-Zeeland / Berlijn) zorgde al verschillende keren voor ophef met zijn Transparency Grenade (2012-2014). Die doorzichtige “handgranaat” is een slim staaltje technologie waarmee Oliver het gebrek aan transparantie bij bedrijven en overheden wil aankaarten. De Transparency Grenade is uitgerust met een minicomputer, microfoon en krachtige antenne die uit het netwerk- en audioverkeer ter plekke allerlei data zoals gebruikersnamen, IP-adressen, niet-versleutelde e-mails, bezochte websites en foto’s ontfutselt. Die persoonlijke data worden dan gepresenteerd op een online, openbare kaart op de plek van de zogezegde ontploffing.

Dat die Transparency Grenade ook effectief de vorm van een (weliswaar doorzichtige) handgranaat heeft, zorgde er recent nog voor dat Oliver van de trein werd gehaald als terreurverdachte. En dat is niet het enige probleem waar Oliver mee te kampen heeft. In het verleden zorgden de data die opgevist worden, wel eens voor iets te expliciete onthullingen. Daarom laat hij mensen nu zelf kiezen of ze hun mobiele toestellen aanmelden bij de granaat of niet. Oliver: “Het is niet aan mij om hen af te straffen op hun online gedrag. Ik wil enkel bewust maken hoeveel van onszelf we zonder nadenken aan multinationals overhandigen.”

Links