Art & Surveillance /// Michael Robinson – Subject to Scrutiny (2013/2015)

“Subject to Scrutiny”, van de Canadese kunstenaar Michael A. Robinson, is een installatie / sculptuur die bestaat uit meer dan honderd camera’s bevestigd op statieven. De compositie is zo opgesteld dat de camera’s elke hoek en ruimte in de galerie kunnen vastleggen. De statieven wijzen naar buiten en creëren een grote bolvormige structuur die een eigen leven gaat leiden. De bezoeker activeert de camera’s terwijl hij of zij rond de installatie beweegt. Daardoor ontstaat een stortvloed van flitsen en klikgeluiden die de ruimte overspoelt. De installatie vergoot en intensifieert het gevoel van onder permanent toezicht te staan. De geluiden, lichten en activiteiten veroorzaken een zintuiglijke overbelasting en maken de surveillance bijna fysiek voelbaar.
“Subject to Scrutiny” dateert van 2013, maar maakte in 2015 ook deel uit van Robinson’s reeks installaties “Black Period” tijdens het Contemporary Arts Festival “Art Souterrain” in Montreal.

Subject to Scrutiny | Michael A. Robinson, 2013. Camcorders, cameras, tripods