Art & Surveillance /// Theater “Sell Me Your Secret”

Heb jij iets te verbergen? Niet? Dan vind je het ook vast niet erg dat al jouw gegevens openbaar zijn. Of toch wel? Over die vragen en nog veel andere gaat Sell Me Your Secret van Maas theater en dans.

In Sell Me Your Secret maak je kennis met een professor die onderzoek doet naar privacy. Waar hij het liefst alles verborgen houdt, is de collega die hem assisteert er juist voor om alles vrij te geven. ‘Ze liggen met elkaar in de clinch’, legt hoofdrolspeler Dionisio Matias uit. ‘Samen proberen we te ontdekken hoe het publiek erover denkt.’ Dat gebeurt in verschillende spelrondes waarin de mensen in de zaal vragen moeten beantwoorden of opdrachten moeten doen. ‘Het gaat daarin niet alleen om privacy online’, legt regisseur Floris van Delft uit. ‘Maar bijvoorbeeld ook wat je ouders van je mogen weten.’

Die interactie met het publiek maakt dat de voorstelling steeds anders is. ‘Dat is spannend’, vindt Dionisio. ‘Er wordt wel wat gevraagd van je improvisatieskills.’ Floris: ‘We hebben tijdens de repetities al een paar keer met publiek gespeeld en het is steeds verrassend hoe er wordt gereageerd. Zo verbaasde het me dat mensen bijvoorbeeld hun WhatsApp-gesprekken liever privé houden dan hun foto’s.’

Is Dionisio anders naar zijn privacy gaan kijken door deze voorstelling? ‘Ik ben er echt onwijs paranoia door geworden. Daarvoor was ik een complete naïeveling. Werd er gevraagd of ik mijn wachtwoord wilde opslaan, dan dacht ik: ja, doe maar. Maar je weet nooit wie dat onthoudt en wat er gebeurt als een bedrijf gehackt wordt. Ik heb overal hetzelfde wachtwoord voor dus dan kunnen ze ook overal bij.’

Het meest enge vindt hij die telefoon in je broekzak. ‘Wat die allemaal niet onbewust uitzendt … Geef jij apps bijvoorbeeld toegang tot je camera? En open Google Maps maar eens. Die app weet precies waar je bent. Maar ook als je iets online zoekt wordt dat onthouden. Ik vind het niet erg dat ik daardoor aanbiedingen krijg van schoenen die ik graag wil, maar stel dat het nu gaat om een doktersbezoek en mijn zorgpremie gaat ineens omhoog.’ Ook Floris is zich bewuster geworden van wat hij allemaal prijs geeft. ‘Je kunt na deze voorstelling echt niet meer normaal naar je telefoon kijken.’

Een pasklaar antwoord op hoe om te gaan met privacy geeft Sell Me Your Secret niet. ‘Dat zou ook niet leuk zijn’, vindt Floris. ‘Het is ook erg persoonlijk hoeveel privéruimte je nodig hebt. Misschien denk je wel: ik laat het maar zo want ik heb er geen last van. Of: ik vind het te veel gedoe om er iets aan te doen. We geven namelijk veel van onze privacy op voor gemak.’ Dionisio: ‘Ik hoop dat het publiek door de voorstelling bewuster wordt van hun privacy en zichzelf de vraag gaat stellen: hoe ga ik ermee om? Ik vind het zelf ook nog steeds een moeilijke discussie hoor. Mijn eerste reactie? Ik ga me verstoppen!’